Policija upozorava

Zimskim računanjem vremena mijenjaju se i prometna pravila

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zimskim računanjem vremena mijenjaju se i prometna pravila
27.10.2021.
u 17:23
Nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine. Također, vozila se trebaju prilagoditi zimskim uvjetima
Pogledaj originalni članak

Ovoga vikenda, u noći s 30. na 31. listopada počinje zimsko računanje vremena. Sat se pomiče unatrag pa će dani biti još kraći. Zagrebačka policija je stoga poslala upozorenje da se mijenjanjem računanja vremena, mijenjaju i prometna pravila. 

"Nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu”, naveli su iz policije. U slučaju nepoštivanja odredbi, vozači će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Od 15. studenog pa do 15. travnja iduće godine na kolnicima vladaju zimski uvjeti, naglasili su. Vožnju je stoga potrebno prilagoditi uvjetima, ali i pripremiti odgovarajuću opremu. U protivnom, vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio zaleđena vjetrobranska stakla, led, vodu ili snijeg s vozila kaznit će se novčanom kaznom od 1000 kuna, navode.

"Kolnik je vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. U takvim uvjetima prije vožnje potrebno je dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu", poručuju iz policije. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.