sanirano

Žitnjak: Janafu iscurilo 13,5 kubičnih metara sumporne kiseline

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Žitnjak: Janafu iscurilo 13,5 kubičnih metara sumporne kiseline
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
06.02.2011.
u 09:48
Kiselinu su neutrlizirali vapnom. Na mjesto događaja stigla je ovlaštena tvrtka te sanirala područje.
Pogledaj originalni članak

Cjevovod Diokija, kroz koji protječe 48 postotna sumporna kiselina(H2SO4), a prolazi preko zemljišta tvrke Janaf na Žitnjaku oštećen je u subotu dok je iskope za električne instalacije obavljala tvrtka Gamont. U iskopani kanal iscurilo je čak 13,5 metra kubičnih ove agresivne, nagrizajuće tvari. Prema onome što je u svom priopćenju za medije rekao Janaf, kiselina je neutralizirana vapnom i inhibitorima, te je zajedno sa onečišćenim tlom prikupljena i zbrinuta sukladno propisima.

– Riječ je o kiselini koja u dodiru s kožom i očima izaziva kemijske opekline – rekao je prof. Franjo Plavšić sa Zavoda za toksikologiju. Dodao je i da u slučaju loše sanacije ova kiselina može otopiti teške metale iz okoliša što bi onda uzrokovalo njihov prodor u podzemne vode. Iz Ureda za Hitne situacije doznajemo da još uvijek ne znaju da li je zbrinjavanje provedeno na zadovoljavajući način, te ističu da će se danas oglasiti priopćenjem. Na mesto gdje je kiselina iscurila, kažu iz DUZS-a, izašla je inspekcija Ministarstva okoliša, te vodopravna inspekcija.

Zagrebačka Hitna nije zaprimila poziv niti intervenirala na mjestu incidenta, pa se čini da nitko od radnika Gamonta ili ljudi koji su provodili sanaciju nije ozlijeđen.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar bojlere
bojlere
10:36 06.02.2011.

Koliko je toga iscurilo i tko je to sanirao nikad nećemo saznati. Ovo je već tko zna koji incident na Žitnjaku. Je li scurila H2SO3 ili H2SO4? razlika je golema.