U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

Znate li što je tinel? Dio je gotovo svakog kućanstva, a većinu podsjeća na bezbrižne dane djetinjstva

Foto: Promo
Na stoti rođendan Etnografski muzej vraća vas u 1920te
Foto: Etnografski muzej
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Etnografski muzej
11.02.2024.
u 07:00
Za Mejru Mujičić tinel je važna identitetska postavka jer malo tko možda zna da je svoje prve korake, kako ona, tako i njezina sestra Maja, učinila baš u noninu tinelu u Splitu, gdje je i rođena, u kamenoj kući nasuprot Gradskoj knjižnici Marka Marulića
Pogledaj originalni članak

U Etnografski muzej, na Trg Mažuranića 14, na Valentinovo stiže likovna umjetnica Mejra Mujičić te mr. sc. Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, kao i dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica i autorica izložbe "Intimni prostori svakodnevice". Održat će razgovor koji je na rasporedu 14. veljače u 13 sati. 

Za Mejru Mujičić tinel je važna identitetska postavka jer malo tko možda zna da je svoje prve korake, kako ona, tako i njezina sestra Maja, učinila baš u noninu tinelu u Splitu, gdje je i rođena, u kamenoj kući nasuprot Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Tinel je, inače, ograđeni prostor i/ili prostorija za boravak domaćina i gostiju, gostinjska iliti primaća soba, dnevni boravak. Obavezno ima stol i stolice, odnosno klupe i često je u prizemlju kuće protežući se i na prostor/dvorište, vrt, pergola/koji je omeđen.

Na spomen tinela, autorica ponovno stvara slike iz djetinjstva, toplinu jednoga splitskoga građanskog interijera kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, koristeći se mobilijarom iz fundusa domaćina, Etnografskog muzeja. Njemu pridodaje bliskost s nonom, ulašteni sjaj starih obiteljskih vitrina s reprezentativnim pokućstvima i najšarenijim kristalnim i porculanskim čudesima koji nisu za dodirivanje nego samo za promatranje, miris kave i kuckanje slatkih bićerina. Ugodne transgeneracijske susrete, u kojima nikada ne manjka smijeha i humora, situacijama unatoč.

VEZANI ČLANCI:

U intervenciji u izložbi "Intimni prostori svakodnevice" u Etnografskome muzeju i zahvaljujući upravo njima trima, jedan se zlarinski transvremenski tinel događa pred našim očima, dajući svakom od navedenih subjekata na važnosti i pozornosti. Istodobno kao gledatelji i gledateljice simbolički ulazimo u suradnički proces triju autorica, koje dodatno ističe prisutnost upravo triju zaslona, evocirajući tako svu intelektualnu i emotivnu razmjenu te intenzitet, koju rad na takvoj vrsti dugoročnoga dokumentarnog filmskog projekta donosi. Njihov vlastiti tinel.

– Intervencija Mejre Mujičić u izložbi Intimni prostori svakodnevice Etnografskog muzeja, koji fokus stavlja na intimu i svakodnevicu, jedna je moćna gesta, koja ne progovara samo o kulturološkom fenomenu ugošćavanja i gostoprimstva te razmjene koju ona nedvojbeno donosi, nego nas na neki način stavlja i pred pitanje; koliko su muzeji spremni, uz to što su vrijedni spremnici protiv zaborava, u izostanku drugih javnih mjesta biti ta sigurna mjesta, možebitni dnevni boravci za najraznovrsnije goste i zajednice – kazala je Ivana Meštrov.

VIDEO: Nebo iznad Zagreba jučer je bilo prošarano bijelim tragovima, znanost ih je davno objasnila

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.