Nema toga što nas može bolje zagrijati od tople domaće kuhinje. A da je
domaće uistinu domaće pobrinula se vrhunska kuharica Top 40 hrvatskih
juha, priloga i salata u kojoj su predstavljena jela
tradicionalno prisutna u hrvatskoj kuhinji.
Svako od navedenih jela u gastronomskom smislu izvorno prezentira našu
zemlju, a izabrana su iz tradicionalne dalmatinske, istarsko-primorske,
slavonske te zagrebačko-zagorske kuhinje. Kako je kušanje samog jelo
najbolje za testiranje kuhara i kuharica izdvojili smo par jednostavnih
recepata za hladne zimske dane...
Juha od gljiva
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 35 minuta
250 g svježih gljiva
80 grama maslaca
40 grama luka
40 grama brašna
0,8 dl slatkog vrhnja
1 žličica limunovog soka
10 grama peršina
1 litra temeljca
sol i papar po potrebi
Pretpriprema:
Gljive narežemo na listiće. Luk i peršin usitnimo. Napravimo svijetlu
zapršku od brašna i maslaca,
Priprema:
Na dijelu rastopljenog maslaca ispržimo sitno nasjeckani luk. Kada luk
dobije svjetložutu boju dodamo gljive, posolimo, popaprimo, dodamo
kosani peršin i zalijemo temeljcem. Juhu kuhamo oko pola sata zatim
dodamo svijetlu zapršku od brašna i maslaca i kuhamo još deset minuta.
Na kraju u juhu dodamo limunov sok, malo svježeg maslaca i legiramo
vrhnjem. Juhu poslužujemo vruću, posutu kosanim peršinom.
Zapečena rokula s
krumpirom
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 40 minuta
800 grama rokule
600 grama krumpira
0,4 dl maslinovog ulja
40 grama maslaca
80 grama sira (trapist, ementaler ili gauda)
15 g lista peršina
sol i papar po potrebi
Priprema:
Rokulu očistimo, operemo, malo zarežemo nožem i stavimo kuhati u vrelu
slanu vodu. Oguljeni krumpir izrežemo na deblje kolute koje skuhamo u
slanoj vodi pa ocijedimo. Sitno skosamo peršin, a sir malo krupnije
naribamo. Kuhanu i ocijeđenu rokulu stavimo na vruće ulje, posolimo i
popaprimo.
Odvojimo pola tako pripremljene rokule i stavimo u odgovarajući lim.
Poravnamo pa na to slažemo kolute kuhanog krumpira. Pokrijemo ostatkom
rokule. Pospemo naribanim sirom i komadićima maslaca te peršinom i
zapečemo u pećnici desetak minuta na 180 stupnjevaC.
Zagrijte se tradicionalnom hrvatskom kuhinjom
Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada
"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."
Odlične vijesti! Hrvatska je po sve tri svjetske agencije dosegla A razinu kreditnog rejtinga
Zahvaljujući provedenim reformama i pravodobnim mjerama koje smo poduzimali u svim krizama, Hrvatsku smo uspjeli dovesti u krug od 40-ak država na svijetu koje po sve tri svjetske rejting agencije pripadaju A kategoriji kreditnog rejtinga, kaže Plenković
Sjećate li se Blaženke Leib? Nekad omiljena voditeljica pojavila se u javnosti, evo kako danas izgleda
Leib je u petak bila moderatorica na promociji knjige "Da, ne, ne znam - moć odluke", autorice Gordane Kalye Smith u Zagrebu.
Jedna navika povećava stres na poslu: Radi ju većina Hrvata, a dovodi i do pada koncentracije
Kao božićna dekoracija i ambijentalna lampa: Ovaj ukras je sve što vam ove jeseni treba u domu