TOP GASTRONOMSKE PONUDE

Zagrijte se tradicionalnom hrvatskom kuhinjom

29.11.2008.
u 14:14
Pogledaj originalni članak

Nema toga što nas može bolje zagrijati od tople domaće kuhinje. A da je domaće uistinu domaće pobrinula se vrhunska kuharica Top 40 hrvatskih juha, priloga i salata u kojoj su  predstavljena jela tradicionalno prisutna u hrvatskoj kuhinji.

Svako od navedenih jela u gastronomskom smislu izvorno prezentira našu zemlju, a izabrana su iz tradicionalne dalmatinske, istarsko-primorske, slavonske te zagrebačko-zagorske kuhinje. Kako je kušanje samog jelo najbolje za testiranje kuhara i kuharica izdvojili smo par jednostavnih recepata za hladne zimske dane...

Juha od gljiva
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 35 minuta
250 g svježih gljiva
80 grama maslaca
40 grama luka
40 grama brašna
0,8 dl slatkog vrhnja
1 žličica limunovog soka
10 grama peršina
1 litra temeljca
sol i papar po potrebi

Pretpriprema:
Gljive narežemo na listiće. Luk i peršin usitnimo. Napravimo svijetlu zapršku od brašna i maslaca,

Priprema:
Na dijelu rastopljenog maslaca ispržimo sitno nasjeckani luk. Kada luk dobije svjetložutu boju dodamo gljive, posolimo, popaprimo, dodamo kosani peršin i zalijemo temeljcem. Juhu kuhamo oko pola sata zatim dodamo svijetlu zapršku od brašna i maslaca i kuhamo još deset minuta. Na kraju u juhu dodamo limunov sok, malo svježeg maslaca i legiramo vrhnjem. Juhu poslužujemo vruću, posutu kosanim peršinom.



Zapečena rokula s krumpirom
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 40 minuta
800 grama rokule
600 grama krumpira
0,4 dl maslinovog ulja
40 grama maslaca
80 grama sira (trapist, ementaler ili gauda)
15 g lista peršina
sol i papar po potrebi

Priprema:
Rokulu očistimo, operemo, malo zarežemo nožem i stavimo kuhati u vrelu slanu vodu. Oguljeni krumpir izrežemo na deblje kolute koje skuhamo u slanoj vodi pa ocijedimo. Sitno skosamo peršin, a sir malo krupnije naribamo. Kuhanu i ocijeđenu rokulu stavimo na vruće ulje, posolimo i popaprimo.

Odvojimo pola tako pripremljene rokule i stavimo u odgovarajući lim. Poravnamo pa na to slažemo kolute kuhanog krumpira. Pokrijemo ostatkom rokule. Pospemo naribanim sirom i komadićima maslaca te peršinom i zapečemo u pećnici desetak minuta na 180 stupnjevaC.

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr