Nema toga što nas može bolje zagrijati od tople domaće kuhinje. A da je
domaće uistinu domaće pobrinula se vrhunska kuharica Top 40 hrvatskih
juha, priloga i salata u kojoj su predstavljena jela
tradicionalno prisutna u hrvatskoj kuhinji.
Svako od navedenih jela u gastronomskom smislu izvorno prezentira našu
zemlju, a izabrana su iz tradicionalne dalmatinske, istarsko-primorske,
slavonske te zagrebačko-zagorske kuhinje. Kako je kušanje samog jelo
najbolje za testiranje kuhara i kuharica izdvojili smo par jednostavnih
recepata za hladne zimske dane...
Juha od gljiva
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 35 minuta
250 g svježih gljiva
80 grama maslaca
40 grama luka
40 grama brašna
0,8 dl slatkog vrhnja
1 žličica limunovog soka
10 grama peršina
1 litra temeljca
sol i papar po potrebi
Pretpriprema:
Gljive narežemo na listiće. Luk i peršin usitnimo. Napravimo svijetlu
zapršku od brašna i maslaca,
Priprema:
Na dijelu rastopljenog maslaca ispržimo sitno nasjeckani luk. Kada luk
dobije svjetložutu boju dodamo gljive, posolimo, popaprimo, dodamo
kosani peršin i zalijemo temeljcem. Juhu kuhamo oko pola sata zatim
dodamo svijetlu zapršku od brašna i maslaca i kuhamo još deset minuta.
Na kraju u juhu dodamo limunov sok, malo svježeg maslaca i legiramo
vrhnjem. Juhu poslužujemo vruću, posutu kosanim peršinom.
Zapečena rokula s
krumpirom
Za 4 osobe, vrijeme pripreme 40 minuta
800 grama rokule
600 grama krumpira
0,4 dl maslinovog ulja
40 grama maslaca
80 grama sira (trapist, ementaler ili gauda)
15 g lista peršina
sol i papar po potrebi
Priprema:
Rokulu očistimo, operemo, malo zarežemo nožem i stavimo kuhati u vrelu
slanu vodu. Oguljeni krumpir izrežemo na deblje kolute koje skuhamo u
slanoj vodi pa ocijedimo. Sitno skosamo peršin, a sir malo krupnije
naribamo. Kuhanu i ocijeđenu rokulu stavimo na vruće ulje, posolimo i
popaprimo.
Odvojimo pola tako pripremljene rokule i stavimo u odgovarajući lim.
Poravnamo pa na to slažemo kolute kuhanog krumpira. Pokrijemo ostatkom
rokule. Pospemo naribanim sirom i komadićima maslaca te peršinom i
zapečemo u pećnici desetak minuta na 180 stupnjevaC.
Zagrijte se tradicionalnom hrvatskom kuhinjom
Nekada je bila najbolja na svijetu i ponos Jugoslavije. Danas radi u psihijatrijskoj ustanovi
Niz sjajnih rezultata okrunila je 1989. godine kada je uz broncu u veleslalomu postala svjetska prvakinja u slalomu. Stručnjaci su je prozvali najvećim talentom svih vremena, a u prvih pet sezona osvojila je šest medalja. U Svjetskom kupu upisala je sedam pobjeda uz 22 plasmana na postolje.
Bosanski slavni glumac kao dijete radio je na groblju, a težak život odredio je njegov put
Danas je njegov 50. rođendan, a mi smo se prisjetili zanimljivih anegdota iz života Enisa Bešlagića
Gorani doživjeli hladan tuš. Svi projekti su im završili na rezervnoj listi: 'Mi nemamo vremena kao ostali'
Nijedan od šest goranskih turističkih projekata nije prošao na natječaju za potpuno financiranje nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a da stvar bude gora, bez europskog novca bili su ostali i prije četiri godine
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.