Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stagnacija kredita

Stambeni krediti usporili uoči ciklusa subvencioniranja

Bankomat Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
28.02.2022.
u 16:45

U godinu dana depoziti kućanstava rasli 20 milijardi kuna – u siječnju novih 900 milijuna kuna

Rast gotovinskih nenamjenskih i stambenih kredita građana nastavio se u siječnju, ali su se u podjednakom iznosu smanjili krediti po kreditnim karticama uz jamstvo kartičarske kuće, navodi se u novom HNB-ovu Komentaru monetarnih kretanja u kojem su izvijestili i o neznatnom usporavanju rasta plasmana stanovništvu, sa 4,5 posto na 4,4 post. Nastavilo se i usporavanje rasta stambenih kredita uoči pokretanja novoga kruga subvencioniranja, sa 9,2 posto na 8,4 posto, dok se rast gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao sa 2,4 posto na 3,3 posto.

Na godišnjoj su razini plasmani poduzećima usporili su rast sa 2,3 posto u prosincu na 1,6 posto u siječnju.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na mjesec ranije, a njihova je godišnja stopa rasta usporila sa 3,9 posto u prosincu prethodne godine na 3,6 posto u siječnju ove godine. U ukupnim plasmanima, koji su u siječnju iznosili 246 milijarde kuna, najveći se dio odnosi na kredite, 239,1 milijardi kuna, koji su se zadržali na razini prethodnog mjeseca.

Takva kretanja odraz su stagnacije kredita nefinancijskim poduzećima i stanovništvu, a povećanje kredita ostalim financijskim institucijama poništeno je smanjenjem kredita lokalnoj državi, navodi se u izvještaju.

Ukupni su depoziti u siječnju dosegnuli razinu od 365,9 milijardi kuna i bili su veći za 35,6 milijardi kuna u odnosu na isti mjesec 2021., što je rast od 10,8 posto. Pritom su depoziti kućanstava porasli za 20,9 milijardi kuna, odnosno za 9,3 posto, od čega je depozitni novac (novac na transakcijskim računima) porastao za 13,1 milijardi kuna, odnosno za 19,9 posto. Smanjuju se kunski, a povećavaju devizni depoziti, pri čemu se posebno ističu devizni depoziti stanovništva koji su tijekom siječnja porasli za 900 milijuna kuna i ubrzali godišnji rast sa šest posto u prosincu na 6,6 posto u siječnju.

Istodobno, kod deviznih depozita poduzeća, unatoč mjesečnom padu od 1,1 milijardu kuna, zabilježene su i dalje visoke stope rasta na godišnjoj razini (7,7 posto u siječnju). Unatoč visokim stopama rasta, na godišnjoj se razini udio deviznih depozita u ukupnim depozitima blago smanjuje.

VIDEO Akrap: Kako je Milošević ujedinio Hrvate tako je i Putin sada ujedinio NATO i EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije