Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Glazbenici traže zaštitu od upotrebe umjetne inteligencije

Hutchins Photo/NEWSCOM
04.04.2024.
u 09:47

Camila Cabello, Billie Eilish, Nicki Minaj i još stotine glazbenika zahtijevaju od tehnoloških tvrtki da ne zamijene njihov rad umjetnom inteligencijom

Više od 200 glazbenika potpisalo je priopćenje Stop Devaluing Music kojim zahtijevaju zaštitu od umjetne inteligencije koja se sve više probija u glazbenu industriju.

Priopćenje je poslano digitalnim platformama za glazbu, tehnološkim tvrtaka i vlasnicima umjetne inteligencije s molbom da prestanu koristiti umjetnu inteligenciju kojom se krše autorska prava i umanjuje vrijednost umjetničkog rada.

"Pozivamo sve programere umjetne inteligencije, tehnološke tvrtke, platforme da obećaju kako neće razvijati ili primjenjivati tehnologiju, sadržaj ili alate za stvaranje glazbe umjetnom inteligencijom koja zamjenjuje znanje tekstopisaca i umjetnika ili uskraćuje naknadu za rad" stoji u priopćenju koje su potpisali među ostalim i Elvis Costello, Norah Jones, Billie Eilish, Nicki Minaj, Camila Cabello, Kacey Musgraves, Jon Batiste, Ja Rule, Jason Isbell, Pearl Jam te Sam Smith.

Priopćenje koje je izdao savez Artist Rights Alliance, predstavlja najsnažniji stav koji je glazbena industrija zauzela u borbi za prava umjetnika u razdoblju rasta umjetne inteligencije. Za razliku od drugih poziva na regulaciju korištenja, priopćenje Stop Devaluing Music direktno se obraća tvrtkama koje koriste njihove pjesme i njihov glas za treniranje umjetne inteligencije bez naknade i isplaćivanja autorskog honorara.

Potpisnici priopćenja nisu za cjelokupnu zabranu umjetne inteligencije u glazbenoj industriji, navodeći kako odgovorno korištenje umjetne inteligencije može pomoći ljudskoj kreativnosti. Oni zapravo traže zakonodavce i tvrtke da reguliraju upotrebu umjetne inteligencije.

Jen Jacobsen, predsjednik Artist Rights Alliancea, rekao je kako s ovim priopćenjem ne razmišljaju o zakonodavstvu, već pozivaju tehnološke i digitalne partnere da surađuju kako bi tržište učinili odgovornim i kako bi zadržali kvalitetu glazbenog zvuka.

Ovo je samo posljednji u nizu poteza u borbi kreativne industrije protiv umjetne inteligencije.

Podsjećamo, ranije ove godine, nakon objave lažnih fotografija glazbenice Taylor Swift, stotine umjetnika uputilo je pismo američkom Kongresu da usvoje The No AI Fraud Act kojim bi se zaštitilo umjetnike od krivotvorina stvorenih umjetnom inteligencijom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije