Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Hrvatski filmovi na Filmskim susretima u Nišu

Scena iz filma Krugovi
arhiva VL
25.08.2013.
u 12:56

U natjecateljskom programu prikazat će 12 filmova, među kojima i tri hrvatske manjinske koprodukcije: Kad svane dan, Krugovi i Falsifikator, dok će u nenatjecateljskom dijelu festivala biti prikazana crna komedija Simon Čudotvorac

46. izdanje Filmskih susreta u Nišu, koje će se održavati od 26. do 31. kolovoza, u službenom natjecateljskom programu prikazat će 12 filmova, među kojima i tri hrvatske manjinske koprodukcije: Kad svane dan, Krugovi i Falsifikator, dok će u nenatjecateljskom dijelu festivala biti prikazana crna komedija u 3D-u Simon Čudotvorac Petra Oreškovića.

Ovogodišnji Festival najboljih glumačkih ostvarenja u srpskoj kinematografiji, koji organiziraju Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, otvorit će se u ponedjeljak, 26. kolovoza na Niškoj tvrđavi projekcijom filma Kad svane dan redatelja Gorana Paskaljevića. Radi se o srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrv. kop. MaXima film) o umirovljenom profesoru glazbe koji saznaje da su mu roditelji stradali u logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. Film je već prikazan na Festivalu tolerancije – Festivalu židovskog filma te u programu manjinskih koprodukcija na Festivalu igranog filma u Puli.

U službenom programu bit će prikazane još dvije hrvatske manjinske koprodukcije: višestruko nagrađivani Krugovi redatelja Srdana Golubovića, srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija (hrv. kop. Propeler Film) koja je nagrađena i trima Zlatnim Arenama na Festivalu igranog filma u Puli te Falsifikator redatelja Gorana Markovića (hrv. kop. Jadran Film), komedija radnjom smještena u 1960-e nastala u srpsko-bosanskohercegovačko-hrvatsko-slovenskoj koprodukciji.

U nenatjecateljskom dijelu festivala u programu Kino region bit će prikazan i Simon Čudotvorac redatelja Petra Oreškovića. Radi se o crnoj komediji o mladiću koji, u nadi da osvoji djevojku koja mu se sviđa, iz mrtvačnice krade tijelo njezine preminule majke kako bi je oživio. Film je također prikazan na Festivalu igranog filma u Puli, a nakon prošlogodišnjeg Slučajnog prolaznika, radi se o drugom ostvarenju u produkciji Alka filma koji je snimljen i prikazan u 3D-tehnologiji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije