Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tia Špero

Smijemo li se ponadati da je nekažnjenom ponašanju svakog ‘Dade koji se samo zeza’ napokon odzvonilo

Zagreb: Redatelj Dalibor Matanić
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
06.04.2024.
u 19:45

Ni u jednom trenutku ne preuzimajući stvarnu odgovornost za svoje postupke, etablirani umjetnik koji je, svojim riječima, “napravio toliko umjetničkih uspjeha za ovu zemlju” pokušao je pozornost preusmjeriti i na medije, pozivajući ih na obzir prema njegovoj obitelji. Obzir koji im je sam uskratio

Točno petnaest minuta prije planirane objave članka kojim je Večernji list razotkrio desetljetnu zlostavljačku praksu Dalibora Matanića, ugledni je redatelj na svojem profilu na Facebooku plasirao objavu ilustriranu riječima “Kajem se”. Njegova, sada zajedno s njegovim profilom i izbrisana “isprika” bila je, dakako, pomno tempirana. Itekako svjestan činjenice da Večernji list planira javnosti objaviti razmjere njegova uznemirujućeg i neprimjerenog ponašanja prema ženama, odnosno djevojkama, i nakon dana žestokog pritiska te preklinjanja i prijetnji upućivanih redakciji Večernjeg lista iz njemu bliskih izvora, cijenjenom filmašu nije preostalo ništa drugo nego da pokuša preduhitriti te optužbe. Tih petnaest minuta razlike učinilo je znatnu štetu. Nažalost ne njegovoj reputaciji, već težini optužbi tridesetak žena koje su se ohrabrile podijeliti s nama svoja iskustva.

Matanićeva “isprika koja nije isprika”, u kojoj u istom dahu nabraja i svoja postignuća pa zlodjela, perfidno ih pokušavajući umanjiti opravdanjima o stresnom poslu, radikalnim umjetničkim metodama, ovisnostima o drogi i alkoholu, nije ništa drugo doli, da se poslužimo engleskim izrazom, “kontrola štete” ili još jednim, “gaslighting”. Ni u jednom trenutku ne preuzimajući stvarnu odgovornost za svoje postupke, etablirani umjetnik koji je, svojim riječima, “napravio toliko umjetničkih uspjeha za ovu zemlju” pokušao je pozornost preusmjeriti i na medije, pozivajući ih na obzir prema njegovoj obitelji. Obzir koji im je sam uskratio. Iz toga se dalo zaključiti da onaj koji je predstavljajući se kao veliki feminist i javno prozivajući muškarce zlostavljače patrijarhalnim barbarima, vlastito ponašanje zapravo ne smatra ni patrijarhalnim ni barbarskim. Njegov očajnički pokušaj da kontrolira narativ doveo je zatim i do toga da tu objavu preplave poruke podrške. “Ljudski je griješiti” i “bravo, Dado” glasili su prevladavajući komentari, kao da je pohvalno i štoviše hrabro nakon godina nasilničkog ponašanja osvijestiti da slanje gnjusnih seksualnih poruka bitno mlađim suradnicama baš i nije primjereno. I to tek tada, kada je shvatio da mu gori pod nogama.

Neki su se komentatori pritom pozivali i na najnoviju modernu babarogu, kulturu otkazivanja, ustvrdivši kako je sigurno nekome stao na žulj te očekivano, da su njegove žrtve same krive što su nasilje trpjele jer su od njega, navodno, profitirale. No ako je ijedna kultura ovdje na djelu, to je ona zaštite zlostavljača. “Ma to je Dado, on se tako zeza”, govorili su uostalom i oni koji su godinama “sve znali”. Ostaje nam samo nadati se da je nekažnjenom ponašanju svakog “Dade koji se samo zeza” napokon odzvonilo.

GALERIJA Redatelj Dalibor Matanić

Zagreb: Redatelj Dalibor Matanić
1/8

Komentara 20

VA
varto
21:41 06.04.2024.

Etablirani umjetnik....dajte nas nemojte nasmijavat.Trećerazredni polupijani narkoman koji ima podršku medija samo zato jer je ljevičar

PU
Putokaz
22:03 06.04.2024.

Bojim se da zlostavljačima u RH nije odzvonilo. To je i Matanić osobno govorio, riječima: " Pa, koji bi sud vjerovao štićenicima popravnog doma, a ne moćnicima i političarima, stoga, čemu prijavljivanje slučaja maloljetnike prostitucije?" Zakone pišu i oni postoje za moćne i imućne!

BO
borkov
21:15 06.04.2024.

Nije odzvonilo. Takvog ponašanja i dalje ima jako puno. Kada se radi o nekom tko je u poziciji moći, zlostavljanje se najćešće ne prijavljuje zbog straha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije