Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
55 novih igara

Stižu hrvatske videoigre o Draženu Petroviću i vampiru Juri Grandu

PET RUSA
23.01.2024.
u 10:53

Hrvati pripremaju 55 novih videoigara s budžetom oko 4,3 milijuna eura - samo HAVC odvojio 299.084 eura za razvoj i produkciju 24 nove igre

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je rezultate natječaja za financiranje razvoja i produkciju igara, na koji je u 2023. godini prijavljeno čak 55 novih projekata s ukupnim budžetima oko 4,3 milijuna eura. Temeljem mišljenja umjetničkog savjetnika Hrvoja Mitića, državna sredstva dobilo je šest projekata u ukupnom iznosu od 75.000 eura, dok je u potkategoriji razvoja odobreno 18 projekata u ukupnom iznosu od 174.084 eura.

– S obzirom na to da se radi o tek trećem javnom pozivu, dio prijavljenih projekata imao je problema s kvalitetom koncepata i prijavljene dokumentacije, no otprilike 50% prijava bilo je vrlo kvalitetno, kreativno i zrelo. Primjećuje se sve širi broj prijavljenih žanrova te korištenje i razvoj novih tehnologija, kao i bolja regionalna rasprostranjenost, ali možda najugodnije iznenađenje je sve veći broj žena u razvojnim timovima kao i nekolicina timova vođenih ženama – zapisao je Mitić analizirajući prijavljene projekte.

 

Gledajući projekte koji su odabrani za sufinanciranje, uočavamo da su najveće iznose, po 17.500 eura, dobile dvije igre u fazi proizvodnje čiji je razvoj prošle godine također financirao HAVC.

Prva je "The Book of Grando" pulskog studija Red Martyr Entertainment čija će se radnja odvijati na četrdesetak istarskih lokacija. Radi se o mračnoj fantasy role-playing igri smještenoj u povijesno točnu Istru s kraja 17. stoljeća, čija je radnja fokusirana na misterioznu legendu o prvom zabilježenom vampiru u povijesti – Juri Grandu iz Kringe.

Drugi najizdašnije financirani projekt eksperimentalna je puzzle igra "All Living Things" autora Filipa Ugrina, koja prati poeziju fiktivnog alkemičara iz 17. stoljeća. Igra se referira na stvarne povijesne kriptične dokumente u kojima su alkemičari skrivali svoje procese u slikama i poeziji te je inspirirana vizualnim utjecajem radova Hieronymusa Boscha, Augsburškom knjigom čuda i povijesnim hermetičnim knjigama poput Splendor Solisa.

Iz faze razvoja uz podršku HAVC-a u proizvodnju kreću i "The Dunkers", arkadna košarkaška igra stripovskog vizualnog stila koja poziva korisnike, prvenstveno djecu, da u ruke uzmu pravu loptu i naučene poteze sami pokušaju na košarkaškom igralištu. Autor joj je animator, ilustrator i bivši košarkaš Frano Petruša, a igra ima i narativni mod posvećen Draženu Petroviću, u kojem pratimo razvoj jednog dječaka i ostvarenje njegova košarkaškog sna.

Potporu za razvoj dobila je i autorica Tamara Josić iz Novske, centra razvoja domaćih igara u kojem se nalazi i kreativni inkubator PISMO. Njezina "Zagonetka hotela Knopp" opuštajuća je 3D avantura inspirirana znamenitim lokacijama grada Novske, povijesnim događajima i djelovanjem znamenite obitelji Knopp koja je utjecala na razvoj društva i kulture Novljana.

I drugi autori koji su izborili financiranje HAVC-a crpili su inspiraciju crpili iz autentičnih hrvatskih lokacija i povijesnih događaja: Rea Budić trenutačno razvija igru "Way" u kojoj igrač preuzima ulogu poštara, te brodom putuje između otoka i mjesta na dalmatinskoj obali, Senad Čauš priprema narativnu igru "Stray Hearts" koja istražuje međuljudske odnose kroz opuštajuću mehaniku šetanja sa psima i upoznavanja susjeda u starom centru Zagreba, dok je "Travel fever" Staše Čelan avantura humoristična 2D puzzle avantura bazirana na planiranju godišnjeg odmora i neočekivanim preprekama koje iskaču pred putnike na njihovim putovanjima kroz Hrvatsku.

Naše autore inspirirale su i inozemne povijesne ličnosti pa su Aleksandar Gavrilović i njegov studio GameChuck od HAVC-a dobili 12.000 eura za menadžersku igru "Opera means work" u kojoj igrači zauzimaju ulogu Richarda Wagnera te u 19. stoljeću vode opernu kuću Bayreuth Festival Theatre koju je glazbeni genijalac sam izgradio i koristio za izvođenje svojih vrlo kreativnih i vrlo skupih opera!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije