Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Sinčić napisao dramatičnu poruku Penavi: 'Drži se svoje riječi. Budi vukovarski heroj, a ne HDZ-ov žeton!'

Zagreb: Domovinski pokret predao kandidacijske liste za Europski parlament
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/8
26.04.2024.
u 16:00

I dalje nema dogovora o novoj Vladi, a kakav će odnos snaga biti u Saboru te koga će podržati kao predsjednika također je nepoznanica.

* Manjinci bi za predsjednika Sabora izabrali Gordana Jandrokovića
* pojavila se teorija o Penavi na mjestu šefa Sabora
* Zoran Milanović i Andrej Plenković jučer se na dočeku Rafalea, nisu ni pozdravili  

 

Tijek događaja pratite ovdje:

15:50 Preko svojih društvenih mreža na trenutne pregovore o sastavljanju većine u Saboru svoj komentar dao je i zastupnik u Europskom parlamentu i dužnosnik stranke Pravo i pravda. Ivan Vilibor Sinčić bio je i nositelj liste Domovinskog pokreta u osmoj izbornoj jedinici. U svojoj objavi Sinčić je uputio dramatičnu poruku šefu Domovinskog pokreta Ivanu Penavi.

"Penava budi domovinac, ne imovinac" započeo je svoju objavu Sinčić. 

"Nemoj popuštati Penava , drži se svoje riječi. Nisi sam, nećeš biti sam. Tu smo bili i bit ćemo i zajedno ga možemo pobijediti. Ako budeš hrabar, ako budeš dosljedan, ako ga odbiješ, umjesto da treći put bude spašen, bit ćeš heroj. Ako misliš da ulaskom u vlast dobivaš moć mijenjati loše politike - u zabludi si! Tvoja jedina moć koju ikada možeš imati nad HDZ-om je da mu kažeš NE. To je jedino što imaš i možeš, a da vrijedi. Hrvatska iznad svega Penava. On nije Hrvatska, ti to znaš, on je Bruxelles.

Budi ponosan, budi veći od njega. On neka padne, ti budi vukovarski heroj, a ne HDZ-ov žeton."


11:30 Član predsjedništva SDP-a Ivan Račan komentirao je pokušaje kreiranja nove vlade te najavu da će zastupnici nacionalnih manjina podržati za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. 

- Mi manjine nismo niti zvali - kazao je u razgovoru za N1 pa objasnio: - Zvali smo političke stranke, oporbu iz prošlog mandata, koja je bila vrlo jasno protiv lex AP-a i imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Mi smo pozvali tu oporbu na formiranju saborske većine s te dvije temeljne stvari koje treba napraviti. Manjine su bile i za ograničavanje slobode medija i Turudića pa nismo očekivali s njima formirati većinu. Račan je komentirao i predsjednika Zorana MIlanovića. 

- Izložio se i sebe postavio kao osobu koja može formirati koaliciju, kako je to nazvao, nacionalnog spasa. Realnost je da nismo dobili dovoljno mandata da bi to bilo realno. On sam je to rezimirao i povukao ručnu. Postoji puno spekulacija o tome da su mu izgledi za drugi mandat smanjeni, ali do predsjedničkih izbora je još puno i o tome puno ovisi. Na neki način, ovim rezultatom i izborima je završena ta neka veza Milanovića i SDP-a, koja je trajala u dužem vremenu. Ta priča je time gotova - kazao je Račan. 


10:00 Još uvijek vjerujem da Ivan Penava nije dio te grupacije. On je ipak predsjednik te stranke. Ima puno veću popularnost od Marija Radića i ostalih. Mislim da on ovaj brod DP-a može usmjeriti u onom smjeru koji su oni građanima obećavali prije izbora. Zato sam pozvao u svojoj izjavi DP ili nekompromitirane dijelove DP-a da pošaljemo Plenkovića u oporbu - rekao je Nikola Grmoja iz Mosta gostujući u emisiji HRT-a. 

- Dosadašnja suradnja vladajuće s nacionalnim manjinama je bila više nego odlična. Takva suradnja će se nastaviti i u trećem mandatu, to je sigurno. Sve ono što smo zajedno napravili, mislim da je bilo na obostranu korist svih i tako ćemo nastaviti - rekao je Damir Habijan iz HDZ-a.

8:30 Pojavila se nova teorija o Penavi kao predsjedniku Sabora. Prema pisanju Novog lista, paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje Vlade, odvijaju se i razgovori o većini koja bi konstituirala Sabor. Domovinski pokret i u njima sudjeluje. Proteklih su dana čelnici DP-a u tu svrhu razmijenili mišljenja Peđom Grbinom te izaslanstvom Mosta i Hrvatskih suverenista. Na sastanku s potonjima su čuli prijedlog da novi predsjednik Sabora bude upravo Penava. Ove dvije grupacije nemaju niti blizu dovoljno glasova za to da Penava zamijeni Jandrokovića, ali ako bi s s tim složile stranke koje čine Rijeke pravde, pa Možemo!, IDS, Posavčev Sjever i Fokus, prešlo bi se 76.


8:00 Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je sinoć za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. Za HRT je isto rekao i Veljko Kajtazi.


7:30 Plenković je jučer najavio kako će ubuduće o tri stranke govoriti kao o 'korumpiranom SDP-u, korumpiranom Mostu i  korumpiranom Možemo'. 

FOTOGALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u jedan Rafale


Zagreb: Domovinski pokret predao kandidacijske liste za Europski parlament
1/19

7:09 U novi saziv Sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice. Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


7:00 Uzbudljiv dan je iza nas. Osim što su došli Rafalei, jučer su se nakon teških riječi u kapmanji na istom mjestu našli Andrej Plenković i Zoran Milanović. Nisu se ni pozdravili, ni pogledali, a još jednom je ulogu tampon zone između njih preuzeo Gordan Jandroković. Kako je izgledao susret, pogledajte OVDJE.

VIDEO Rafalei stigli u Hrvatsku

Komentara 45

Avatar puky
puky
10:56 26.04.2024.

Neće Penava sa SDSS-om a kao trebao bi sa Grbinom, Bukom, Ahmetovićkom, Radom Borić, Sašom Đujićem i ostalom bratjom iz SDP-a i od možemovaca.

DE
dorian.erlic2
10:35 26.04.2024.

furio radin 900 glasova, pa toliko stanovnika ima moje selo, koga on predstavlja u saboru majke ti mile? koji bahatluk manjinaca na kvadrat

B2
bordon 2
12:03 26.04.2024.

Pa neka DP odmah krene pregovarati sa SDP-om i neka im podastru svoje zahtjeve i ako su ih ovi voljni ispoštovati - neka sklope većinu. I gotova priča - a HDZ i Plenković neka se drže Pupovca. A ako neće ni ovi prihvatiti uvjete DP-ea onda neka sklapaju većinu sa HDZ-om u velikoj koaliciji ili novi izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije