Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sunčajte se

Niski vitamin D povećava rizik od visokog krvnog tlaka

sunčanje, ljeto, bazen
Thinkstock
12.06.2013.
u 12:20

Za svakih deset posto povećanja koncentracije vitamina D, osam je posto manje rizika od razvoja hipertenzije.

Niska razina vitamina D može izazvati povišeni krvni tlak, tvrde znanstvenici sa sveučilišta u Londonu. U studiji su koristili podatke iz 35 studija koje su obuhvatile više od 155 tisuća ljudi, a pokazalo se da postoji jaka veza između promjena u krvnom tlaku i smanjenog vitamina D, vrlo bitanog nutrijenta za imunološki sustav, zdrave kosti i zube te apsorpciju kalcija. Za svakih deset posto povećanja koncentracije vitamina D, bilo je osam posto manje rizika od razvoja hipertenzije...

Vitamin D često se naziva "vitamin sunca" jer u 90 posto nastaje djelovanjem sunčeve svjetlosti na koži. Mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D i čini se kako je niska razina postala boljka za ljude diljem zapadnog svijeta. Njegov nedostatak se vezuje za kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, rak, te rahitis.

Dansko istraživanje prošle je godine sugeriralo da uzimanje vitamina D tijekom pet zimskih mjeseci može smanjiti krvni tlak, jednako učinkovito kao neki lijekovi, piše Dail Mail

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije