Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Proljevi na putovanjima i kako se zaštititi?

Proljevi na putovanjima
Foto: Envato Elements
1/2
05.07.2023.
u 09:10

Putnička dijareja predstavlja niz simptoma koji se javljaju tijekom promjene vašeg mjesta prebivališta, prilikom putovanja, koje prate tegobe kao mučnina, povraćanje i proljev.

Javlja se kod značajnog broja ljudi koji putuju u strane zemlje, najviše u ljetnim periodima i za vrijeme godišnjih odmora.

Uzroci putničke dijareje

Sigurno vam je poznat taj vrlo neugodan osjećaj kada vas iznenadi dijareja, upravo onda kad ste se pripremili za lijep i dug odmor i otputovali negdje. Na putovanju se možete zaraziti ako jedete ili pijete kontaminiranu hranu ili vodu. Često se to dešava pri visokim temperaturama kada je hrana podložnija mikrobiološkim promjenama koje izazivaju kvarenje hrane. Čak ni restorani nekad ne mogu garantirati da će hrana koju konzumirate biti zdravstveno sigurna i ispravna. Hrana kod uličnih prodavača predstavlja još veći rizik za moguću zarazu i tegobe. Jelo pripremljeno u samostalnoj privatnoj varijanti može biti najsigurniji izvor hrane.

U visoko rizičnu hranu i piće koji mogu biti uzročnici putničkih proljeva spadaju: sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso, sirovo lisnato povrće, plodovi mora, nepasterizirani mliječni proizvodi, voda iz slavine.

U zdravstveno sigurna jela i pića koje bi trebali na putovanja konzumirati spadaju: flaširano piće- voda, topla kava ili čaj, prokuhana voda, adekvatno kuhana/ pržena hrana (radi potpunog uništavanja bakterija iz hrane).

Uglavnom proljeve na putovanjima (uzrokuju bakterije, od kojih su najčešći podtipovi Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter jejuni i druge. Putnički proljev može biti uzrokovan i virusima (enterovirus, rotavirus) ili parazitima (Giardia duodenalis, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium parvum).

Bez obzira na to kakav je patogeni uzrok (bakterijski, virusni ili parazitski), putnička dijareja je zarazna. Većina pojedinaca se zarazi štetnim bakterijama koje se najčešće unesu putem hrane ili vode. Bakterije i virusi danima mogu opstati na površinama kao što su kvake, vrata, ključevi, igračke za djecu. Prenose se prstima do usta osobe koja dodiruje lice ili dio lica blizu usana- jezik, desni, zube.

Foto: Envato Elements

Kako prepoznati simptome putničke dijareje?

Simptomi putničkih proljeva obično ne počinju odmah pri dolasku vaše odredište, već dva do tri dana nakon dolaska. Proljev se može desiti i nakon što se vratite kući s putovanja. Zajednički simptomi putničkih proljeva su: želučani grčevi, vodena stolica, mučnina, temperatura, povraćanje, glavobolja. Važno je napomenuti da neće svi simptomi proljeva biti prisutni u istom trenutku.

Dijagnoza putničke dijareje se vrši isključivo na osnovu znakova i simptoma. Prvu pomoć sebi i obitelji možete pružiti na sljedeći način: obavezno piti puno vode da ne dehidrirate, 2-3 litre vode dnevno. U prvih 24 sata najbolji izbor su topli čajevi, juhe, flaširana vode ili rehidracijska otopina koju možete kupiti u ljekarnama. Tako ćete nadoknaditi izgubljenu tekućinu i spriječiti dehidraciju organizma. Tijekom naredna 24 sata konzumirajte hranu kao što je posoljena riža, juha, prepečen tost, krekere i žitarice. Poslije dva, tri dana možete lagano uvoditi i svakodnevnu hranu, unositi više voća i povrća.

Što treba sadržavati Vaša SOS ljekarna ?

Savjet svakako potražite u obližnjoj ljekarni od farmaceuta koji su educirani pomoći vam prilikom ovakvih neugodnih situacija.

Od učinkovitih i djelotvorni suplemenata koje možete potražiti u ljekarnama su i probiotici. Probiotički kvasac, otporan na visoke temperature, nizak želučani pH ili antibiotike je Saccharomyses boulardii , prva pomoć prilikom zaraze, jer odmah djeluje na patogene, veže ih za sebe i izbacuje iz organizma, što je jako bitno kako bi se smanjile tegobe dijareje. Djelotvornost Sacharomycess boulardii dokazana je kliničkim studijama, te se nalazi u najnovijim smjernicama Svjetskog gastroenterološkog društva kao važna preporuka. Upravo taj kvasac sadrži linija proizvoda BULARDI® linija za cijelu obitelj, a učinkovitost djelovanja baš te linije proizvoda garantira Probiotic Excellence Centar.

Ako se simptomi dijareje pogoršaju i traju više od par dana, obavezno se obratiti liječniku.

Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije