Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Rezultati velikog istraživanja potvrdili: Nadutost nije samo tegoba, već ozbiljan zdravstveni problem

Probiotic Excellence Center
19.04.2024.
u 09:51

Često se ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) olako kaže "nije ti ništa, to je samo nadutost" ili "nije ništa, to su samo plinovi" ... Međutim, novo istraživanje koje je proveo Probiotic Excellence Center Abela Pharm otkriva koliko su takvi stavovi pogrešni. Rezultati istraživanja objavljeni su 2024g. U istraživanje bilo je uključeno čak 32.000 ispitanika, a rezultati istraživanja pokazali su da IBS značajno narušava kvalitetu života. Grčevi, nadutost, plinovi i neredovito pražnjenje crijeva često su samo dio problema s kojima se oni suočavaju.

Prema podacima istraživanja, čak 16.000 ispitanika je izjavilo da je nadutost koju osjećaju teško podnošljiva, ili čak izuzetno bolna, a više od 50 % ispitanika je navelo da ih nelagoda u trbuhu prisiljava da prestanu sa svojim svakodnevnim uobičajenim aktivnostima.

Ponavljajuću bol u trbuhu - najmanje jednom tjedno, prijavilo je 20.000 ispitanika, dok je značajno veći broj (23.000) izjavio da osjećaju nervozu tijekom dana, što direktno utječe na njihov probavni sustav. Ovo ne čudi, s obzirom na to da su naša crijevna cijelom dužinom prožeta s više od 100 milijuna živčanih stanica koje su po strukturi, slične stanicama mozga. Isti neurotransmiteri koji se nalaze u mozgu (poput serotonina i dopamina) prisutni su i probavnim organima. Zbog toga se tegobe iritabilnog crijeva obično pogoršavaju tijekom ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti.

Istraživači su došli i do spoznaje da nadutost i plinovi muče čak 80% ispitanika od kojih su u ovom istraživanju 62% bile žene, dok je 38% ispitanika činila muška populacija. Ove brojke jasno ukazuju na široko prisutne gastroenterološke probleme u našoj populaciji. Međutim, ono što je još važnije, rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da ove probleme ne bi smjeli shvaćati olako, te da bi trebali imati više razumijevanja i pružiti podršku ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva ili IBS-a.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja najčešći razlog posjete gastroenterologu. Prate ga nadutost, plinovi, grčevi i bol u trbuhu, kao i problemi s pražnjenjem crijeva. Važno je napomenuti da spada u takozvane funkcionalne poremećaje, što znači da nije riječ o ozbiljnoj bolesti poput malignih oboljenja ili upalnih bolesti crijeva. Međutim, IBS može značajno narušiti kvalitetu života i ograničiti svakodnevicu ovih pacijenata što je zapravo i samo istraživanje pokazalo.

S obzirom na činjenicu da je travanj svjetski mjesec svjesnosti o tegobama IBS-a obratite pozornost na svoje simptome, potražite mišljenje ljekarnika ili liječnika i vratite kvalitetu svog života u normalu. Također slobodno istražite jeste li možda vi osoba koja ima neke od simptoma IBS-a kroz IBS-a test.

Probiotic Excellence Center, Abela Pharm

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije