Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraljevska obitelj

Kraljica Elizabeta više novca ostavila je princu Harryju, nego Williamu, evo koji je razlog

Britain mourns Queen Elizabeth
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/11
13.04.2024.
u 20:00

Kada je kraljica u 101. godini umrla, piše The Mirror, ostavila je braći 14 milijuna funti, ali princ Harry dobio je više od brata Williama. Odluka je takva zato što, nakon kraljičine smrti Charles postaje kralj, a William princ od Walesa. To znači da će dobiti Vojvodstvo Cornwalla, privatno imanje te privatne i dobrotvorne aktivnosti prijestolonasljednika, ukratko pravo bogatstvo.

Britanska kraljevska obitelj posljednjih se mjeseci bori s  brojnim problemima,  a čini se kako je još jedna nova drama na pomolu. Naime, obitelj se nedavno prisjetila pokojne kraljice Elizabete II. te njezine zaklade koju je ostavila svojim praunucima. Kada je kraljica u 101. godini umrla, piše The Mirror, ostavila je braći 14 milijuna funti, ali princ Harry dobio je više od brata Williama. Odluka je takva zato što, nakon kraljičine smrti Charles postaje kralj, a William princ od Walesa. To znači da će dobiti Vojvodstvo Cornwalla, privatno imanje te privatne i dobrotvorne aktivnosti prijestolonasljednika, ukratko pravo bogatstvo. S druge strane, princ Harry tim novcem i onim što je naslijedio od svoje majke, princeze Diane, treba živjeti svoj život u SAD-u sa suprugom Meghan Markle te nije naslijedio nikakve druge kraljevske rezidencije.

Podsjetimo, britanska kraljevska obitelj posljednjih se godina susrela s brojnim krizama. Osim bolesti kralja i Kate Middleton koja je šokirala javnost, monarhiju se pogodili skandali i nesloga u najužem krugu, a najdramatičnije je bilo preseljenje princa Harryja i supruge Meghan, vojvode i vojvotkinje od Sussexa, u SAD prije tri godine. U međuvremenu je Charlesov mlađi brat, 64-godišnji princ Andrew, izgnan iz javnog života 2019. zbog prijateljstva s američkim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom.

Od preostalih članova kraljevske obitelji koji još obnašaju svoje redovite dužnosti za kralja, poput otvorenja novih institucija, davanje počasti i ugošćavanje stranih gostiju, mnogo ih je iz generacije pokojne kraljice Elizabete II., pa tako princeza Alexandra ima 87 godina, a prinčevi Edward i Richard imaju 88, odnosno 79 godina.

Princeza Anna, koja slovi za najvredniju članicu kraljevske obitelji, uskoro će napuniti 74 godine. Ona još uvijek ide na duga putovanja u inozemstvo. Osim Williama i Kate, sljedeći članovi kraljevske obitelji s radnim dužnostima su 60-godišnji Edward i Sophie koja će sljedeće godine napuniti 60 godina. Poznavatelji prilika kraljevske obitelji, poput Tine Brown, tvrde da sve to stavlja "nemjerljiv pritisak" na Williama i Kate. "Kate je najpopularnija članica kraljevske obitelji. Budućnost monarhije visi na koncu, a taj konac je ona", napisala je Brown ovaj tjedan u New York Timesu.

VIDEO Jole o putovanju u Dubai

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije