Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ EPIDEMIJE

HZJZ objavio nove preporuke: U nekim je slučajevima još uvijek poželjno nositi masku

Kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
11.05.2023.
u 22:07

Savjetuje se da osobe zaražene koronavirusom izbjegavaju odlazak u zdravstvene ustanove ako to nije nužno, a ukoliko je nužno, oboljela osoba treba odmah po dolasku naglasiti da je zaražena koronavirusom pri čemu joj se ne smije uskratiti nužna terapija i/ili zdravstvena skrb

Nakon proglašenja kraja pandemije, izolacije za oboljele više nije obavezna, a nema više ni obaveze testiranja na SARS-CoV-2. Sve su to sada preporuke, s obzirom da virus i dalje cirkulira među nama i za teško oboljele i imunokompromitirane može biti opasan. Preporuke HZJZ-a su da se simptomatske osobe testiraju, a ako su u povećanom riziku od teških oblika COVID-19, ako ulaze u staračke domove ili druge ustanove socijačne skrbi ili idu na bolničko liječenje, da se testiraju PCR-om. 

Testiranje se preporuča i zdravstvenim radnicima i zaposlenima u ustanovama socijalne skrbi ako imaju simptome koji ukazuju na COVID-19 ili ako su bili na većem okupljanju unatrag 14 dana.  Istim se djelatnicima preporuča nošenje FFP2 maske deset dana  od zadnjeg kontakta s bolesnikom i izbjegavanje bliskih kontakata, koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Preporučljivo je da se testiraju odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu sami provesti testiranje. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt sa starijim osobama, kroničnim bolesnicima, trudnicama i imunokompromitiranim osobama.

Također je preporuka testiranje bolesnika prije hospitalizacije i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji generiraju aerosol. Bolnice više ne mogu uvjetovati primitak pacijenata negativnim BAT ili PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito ako je dijagnostički ili terapijski zahvat hitan ili odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta (ovakvi su zahtjevi bolnica osobito problematični kod hospitalizacije nakon vikenda, neradnih dana i sl.). 

Ako zdravstvena ustanova ima BAT ili PCR dijagnostiku SARS-CoV-2, treba osigurati testiranje takvim pacijentima u svojoj ustanovi. Iznimno, bolnička povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje infekcija mogu, na temelju lokalne epidemiološke situacije, donijeti odluku o obvezi testiranja za određene kategorije pacijenata. 

Petodnevna izolacija se preporuča za zaražene covidom koji se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Izolacija traje od dana uzimanja brisa koji se pokazao pozitivnim. Nakon tog roka, njima s epreporuča nošenje FFP2 maske još pet dana, ako im to  zdravstveno stanje dozvoljava. 

Preporučuje se petodnevna izolacija i nošenje FFP2 maske do 10. dana osobama koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Bliskim kontaktima savjetuje se nošenje maske 10 dana od zadnjeg rizičnog kontakta i testiranje peti  dan od zadnjeg bliskog kontakta. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. 

VIDEO Propusnice, maske i prazne ulice: Prisjetite se kako je izgledao život u doba korone

Kao mjere opreza, zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima u domovima za starije i teško bolesne osobe preporučuje se nošenje FFP2 masku 10 dana od zadnjeg rizičnog kontakta s bolesnikom i izbjegavanje bliskih kontakata koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Preporučljivo je da se testiraju odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu sami provesti testiranje. 

 Svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma 

Cijeli dokument možete pročitati OVDJE.

Komentara 12

TO
tomzag
22:57 11.05.2023.

Još se čeka ruka pravde i da se konačno presudi svim zločincima u plandemiji! Pravda je spora ali dosrižna.

YO
yopi
01:30 12.05.2023.

Steta je ucinjena i nepopravljiva. Ako padne Fauci, padate svi. Nadajte se da budete ok

KU
Kukaimotika
13:01 12.05.2023.

Jel' to oni stvarno ozbiljno? Pa niti u vrijeme najgoreg medijskog linca nista od sad "preporucenog", a tad obveznog, nisam htio uciniti, niti se pridrzavati. I vidi cuda, obolio nisam, a cak sam i prezivio, ja po Berosu ekstremno ugrozeni, sa svojih 55 god, kronicnom bolescu i necijepljen americkim svetim pripravkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije