Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsni vikend

U skoro cijeloj Hrvatskoj upaljen meteoalarm: Očekuju se kiša i vjetar, a onda slijede ljetne temperature

Jako jugo u Zadru
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
29.03.2024.
u 08:45

Subotu će, prema podacima DHMZ-a, obilježiti pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito vrijeme

Vrijeme će danas biti djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura bit će većinom od 18 do 23°C, na istoku unutrašnjosti do 26, stoji u vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). 

Zbog vjetra je za danas izdan i niz žutih upozorenja. Meteoalarm je upaljen za područje zagrebačke, karlovačke, gospićke, riječke i splitske regije te za zapadu obalu Istre,  Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju. 

"Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", ističe DHMZ. 

Foto: DHMZ

Subotu će, prema podacima DHMZ-a, obilježiti pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito vrijeme. Uz povremeno više oblaka lokalno na sjevernom Jadranu može pasti malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka bit će od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 25, na istoku i do 27 °C. 

Uz nekoliko žutih upozorenja zbog vjetra, za sjevernu Dalmaciju i splitsku regiju izdana su za subotu narančasta upozorenja koja vrijeme opisuju kao opasno. "Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", stoji u upozorenju. 

VEZANI ČLANCI:

I sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije, prognozirao je za HRT meteorolog Zoran Vakula. U sjevernim kopnenim krajevima bit će oko 25°C, ponegdje, osobito u Podunavlju, vjerojatno i oko 27°C, dodaje.

Pritom će u većini unutrašnjosti puhati umjeren i jak jugozapadnjak, a na Jadranu će često jako i olujno, gdjekad vjerojatno i orkansko jugo sve do Uskrsnog ponedjeljka ograničavati plovidbu, mnogima je čak i onemogućavati, te ublažavati osjećaj topline zbog iznadprosječno visoke temperature zraka. "Stoga će uživanje u radostima Uskrsa biti ugodnije u sunčanoj i toploj zavjetrini, s nadom da će pljuskovi s grmljavinom na Uskrsni ponedjeljak – trenutačno u prognozama sve vjerojatniji – ispasti samo kao svojevrsna prvotravanjska šala", piše Vakula za HRT.

GALERIJA Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Jako jugo u Zadru
1/17

Komentara 2

LO
Lolita3
14:35 29.03.2024.

Besposlen pop i kozliće krsti. Tako uhljebnici iz DHMZa.

PN
premda_nije
14:15 29.03.2024.

Ne znam za vas, ali ovaj moji meteoalarm je ostao ugašen. Dakle nije baš u "cijeloj Hrvatskoj"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije