Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIVOTVORENI NOVAC

FOTO Nekoliko koraka: Uz par trikova prepoznajte lažne eure

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
27.04.2024.
u 08:29

Sumnjiv novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju, a sve se novčanice i kovanice prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku

Španjolska policija razbila je bandu koja je krivotvorene kovanice od dva eura stavljala u optjecaj diljem Europe. Banda je na europsko tržište pustila gotovo 500.000 krivotvorenih kovanica “visoke kvalitete”. Uhićeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani. Krivotvorenje sredstava plaćanja nanosi ekonomsku štetu koja pogađa sve, a u nastavku donosimo upute Hrvatske narodne banke (HNB) kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu, odnosno kovanicu.

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Autentične je novčanice, kako ističe HNB, lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na njima. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke pa je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i zakretanju novčanica.

S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir. Potom se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu mogu provjeriti vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

VEZANI ČLANCI:

Laganim zakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama. Detaljna provjera zaštitnih obilježja može se napraviti uz uporabu pomagala.

Kako provjeriti imate li autentičnu kovanicu?

Velike su razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih kovanica rijetke, ističe HNB te dodaje kako je, također, potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja na eurokovanicama.

Naime, potrebno je provjeriti jasnoću i izražajnost detalja na motivima, oštrinu rubova reljefa i natpisa te izgled zubaca na vijencu. Hrvatska narodna banka preporučuje i kako se sumnjiv kovani novac može usporediti s kovanim novcem istog apoena za koji znate da je autentičan.

Foto: HNB

Što učiniti s novcem za koji postoji sumnja da je krivotvoren?

Sumnjiv novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju, a sve se novčanice i kovanice prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku. Upotreba krivotvorenog novca, kako ističe HNB, jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca, a krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni.

Obveznici Odluke o kontroli provjere autentičnosti i prikladnosti gotovog novca eura, Odluke o postupanju sa sumnjivim stranim gotovim novcem i Odluke o zamjeni gotovog novca kune dužni su provesti provjeru autentičnosti svakog primjerka primljenoga gotovog novca. Ako se pri provjeri autentičnosti utvrdi da je gotov novac sumnjiv, mora biti odmah dostavljen u Hrvatsku narodnu banku, zajedno s popunjenim Zahtjevom za tehničku analizu, zaključuje HNB. 

 

GALERIJA Ni Milanović nije odolio: Pogledajte kako je zavirio u jedan Rafale
Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
1/19

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
17:33 27.04.2024.

Kako razlučiti krivotvorenu kovanicu od one prave, važeće: 1. Potrebno je imati ili posuditi pilu za metal... 2. Prepiliti sumnjivu kovanicu na dvije polovice... 3. Pozorno pregledati prvu polovicu novčića... 4. Pozorno pregledati drugu polovicu novčića... Ako su obje polovice prave, tad je i cijeli novčić pravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije