Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Kod Pašmana ulovljena otrovna riba, stručnjaci upozoravaju: 'Konzumacija mesa može usmrtiti'

Screenshot/YouTube
09.02.2022.
u 19:56

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje nam prijete od nekih vrsta napuhača vrlo je važna

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena kod Pašmana.

U nastavku prenosimo njihovu objavu.

"Prije koji dan kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). 

Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ako je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. 

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede. 

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu. Fotografije: Juraj Jurićev & IOR", objavili su.

Komentara 4

IM
Immanuell
20:37 09.02.2022.

Ne neke napuhače nego sve. Cijela porodica je smrtno otrovna.

DA
dalmatimun
13:47 23.10.2023.

možda bi još netko probao, da se ne baci

Avatar Cinco
Cinco
00:56 10.02.2022.

Netom cijepljeni booster dozom mogu slobodno konzumirati. Ne može se umrijeti ako si boosteriran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije