Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Lozica: U udruzi Dinamo nisu bili sretni što sam kao stečajni upravitelj imao pristup svoj poslovnoj dokumentaciji

Zagreb: Odvjetnik Pero Lozica odustao od kaznenog progona Zlatka Marića
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
25.03.2024.
u 11:36

Pero Lozica bio je stečajni upravitelj Dinama prije gotovo 23 godine, a osim njega, svjedočili su bivši igrači Mihael Mikić, Boško Balaban i Mario Jurić

Suđenje braći Zoranu i Zdravku Mamiću te ostalima za izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama, i to u sklopu zločinačkog udruženja, nastavljeno je u ponedjeljak svjedočenjem nekadašnjeg Dinamovog stečajnog upravitelja Pere Lozice te bivših igrača Boška Balabana i Mihaela Mikića i Marija Jurića. Pero Lozica bilo je stečajni upravitelj Dinama prije gotovo 23 godine.

– U to vrijeme postojao je svojevrsni dualitet pravnih osobnosti u Dinamu, s tim da su ugovori igrača vođeni kroz športsko dioničko društvo koje je zapalo u probleme i bilo dužno više od milijardu kuna, uglavnom prema državi, ali i prema nekim igračima kao što su Prosinečki i Ladić. Financijska je dokumentacija bila uredna. S druge strane, sportska prava, odnosno prava na natjecanje, prenesena su na udrugu koja je osnova 1998. godine – objasnio je Lozica.

– Nije mi taj dualitet stvarao probleme, ali je on, po meni, bio pravno dvojben jer mi nije bilo logično da su dugovi samo na jednoj strani, a sportska prava na drugoj. Međutim, nitko to nije problematizirao, pa tako ni HNS ni državna tijela – kazao je svjedok.

Tijekom stečaja prodane su pokretnine i tako je namiren dio dugova. Svi ugovori bili su tada između igrača i udruge Dinamo. Športsko dioničko društvo nije imalo zaposlenike, svi su bili odjavljeni, niti je bilo prihoda po osnovi transfera ili sportskih rezultata. Športsko dioničko društvo, koliko mu je poznato, osnovano je 1995. ili 1996. godine tako da je udruga pretvorena u trgovačko društvo, a to je učinjeno na temelju mišljenja dvojice uglednih profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu.

POVEZANI ČLANCI:

– Dok im račun nije otišao u blokadu, NK Dinamo š.d.d. bilo je nositelj svih prava, pa tako i financijskih i marketinških, preko njega su vođeni i knjiženi svi troškovi i prihodi, dok su na udruzi bila samo sportska prava i natjecanja. Nakon otvaranja stečaja na udrugu su preneseni samo dugovi š.d. d. prema igračima. Mislim da je stečaj inicirao igrač Igor Cvitanović kojemu je Dinamo dugovao novac. Stečaj je otvoren u svibnju 2001., a zatvoren je 2003. ili 2004. Za vrijeme stečaja udruga građana je normalno funkcionirala, njezin je predsjednik bio Mirko Barišić, direktor Damir Vrbanović, a tu je bio i Zdravko Mamić. Neki igrači su prijavili svoje potraživanje u stečajnom postupku, a pokrenuli su i parnice i tužili udrugu građana jer su smatrali da je ona nastavila jedinstvo obavljanja gospodarske djelatnosti kao i š. d. d. Mislim da se radi o igračima Jošku Jeličiću, Igoru Cvitanoviću i Draženu Ladiću – ispričao je Pero Lozica, dodajući kako je udruga građana osporavala je taj kontinuitet.

Naveo je i kako potraživanja spomenutih igrača nisu naplaćena u stečajnom postupku, a što se parnice tiče, prvo je čitao u medijima da su igrači izgubili na sudu, a potom da su se na neki način nagodili.

Susretao Mamiće

Nije mu poznato da udruga Dinamo otvara račune u inozemstvu. Susretao se u to vrijeme s Mamićima u klubu. – Postojeća garnitura udruge građana Dinama u to je doba bila jako protiv otvaranja stečajnog postupka, nije bila sretna što sam ja kao stečajni upravitelj imao ovlasti gledati svu poslovnu dokumentaciju – izjavio je svjedok.

– Što se tiče Mamić Sport Agency i njihovih ugovora o zajedničkom ulaganju s igračima, to je bila javno poznata činjenica. Kao odvjetnik vidio sam više različitih ugovora između menadžera i pojedinih igrača i često sam ukazivao na probleme koji mogu proizaći iz tih ugovora, ali nisam bio shvaćen – dodao je Lozica, inače odvjetnik po zanimanju.

POVEZANI ČLANCI:

Što se optuženog Sandra Stipančića tiče, rekao je kako se on, koliko mu je poznato, bavio otvaranjem off-shore tvrtki, ali s njim nije surađivao, niti zna da se bavio posredovanjem u transferima igrača. Nije mu poznata tvrtka iz optužnice. Ne sjeća se je li u ugovorima igrača sa š.d.d. bila navedena podjela transfernog obeštećenja. – Sjećam se da je isplaćena velika odšteta za dolazak Prosinečkog – rekao je.

Tužitelj Sven Mišković predočio mu je nacrte ugovora o preuzimanju duga, a svjedok je odgovorio kako takve nacrt nije vidio u poslovnoj dokumentaciji, ali prepoznaje uobičajen font kojim je pisan tekst.

Na upit suca Davora Mitrovića je li poduzimao kakve pravne radnje u odnosu na već spomenuti dvojbeni pravni dualitet u Dinamu, Lozica je odgovorio kako je u trenutku njegova dolaska već prošlo više od tri godine otkako se to dogodilo pa nije imao nikakve pravne mogućnosti. Ne zna kada je točno udruga preuzela pravno i financijsko poslovanje od š.d.d., a ono je u blokadu otišlo početkom 2001.

Jurić: Svim sam tim ljudima kršćanski oprostio

Mario Jurić u Dinamu je igrao od 1999. do 2004., novac je uglavnom dobivao preko računa. No, prije odlaska u Rusiju Zdravko Mamić mu je rekao da mora oprostiti klubu dio duga i tada mu je sam Mamić isplatio 25.000 eura na ruke.

- No, puno više sam im oprostio, ali se ne sjećam koliko i želim to zaboraviti, a svim tim ljudima sam, kršćanski, sve oprostio. Znam da bih za taj novac mogao kupiti stan na Trgu bana Jelačića. Potpisao sam tada potvrdu o primitku novca i da nemam nikakvih potraživanja od Dinama – rekao je Jurić, koji je danas glavni tajnik Nogometnog sindikata.

Na upit tužitelja Svena Miškovića zašto nije pokrenuo sudski postupak radi naplate potraživanja odgovorio je kako je oprost duga bio jedini način da dobije papire i realizira transfer u Rusiju.

- Situacija u hrvatskom nogometu je bila takva da si se mogao naplatiti samo kroz arbitražni postupak koji je trajao i do godinu i pol, a vi ste cijelo vrijeme morali biti u klubu. Ne znam zašto mi je taj iznos plaćen u gotovini, to biste trebali pitati Mamića. Dostojanstvo sportaša u to je vrijeme bilo nisko, a kada sam potpisivao ugovor, Zdravko Mamić me pitao zašto ga uopće čitam pa ga nisam ni pročitao – ispričao je Jurić.

- Dok sam igrao u Dinamu, Mamić je bio menadžer nekim igračima Dinama, ali ne znam kojima – kazao je on.

VIDEO Profesor Tomislav Globan najavio prve poteze liste "Dinamovo proljeće"

Komentara 3

RU
rodijak Ujo
12:15 25.03.2024.

Udruga GNK Dinamo Zagreb ove godine slavi 26. rođendan ? Kako je udruga nastavila igrati u 1. ligi HNL-a a ne u 3. ligi ? Milijarde kuna duga izbrisane i nitko nije za to odgovarao pred zakonom !

DE
Dex
12:29 25.03.2024.

Kako je to Hajduk mogao 20 godina raditi sa blokiranim računom? Kako je to bsankrotirani klub mogao nastaviti igrati HNL nakon bankrota a ne u petoj ligi gdje je trebao kao novoosnovani klub? Milijarde su im izbrisane, pljačka Hajfuka namjerno otišla u zastaru ..... i nitko za to nije odgovoran?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije