Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reporteri Večernjaka u Ukrajini

Mlada Ukrajinka u Lavovu progovorila hrvatski: 'Vi ste heroji, znam sve o Oluji! I ja uzimam kalašnjikov'

Lavov: Mlada ukrajinska konobarica Tanya priča hrvatski
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
10.03.2022.
u 14:18

U gradu, osim izbjeglica, borave i gotova sva diplomatska predstavništva, politička infrastruktura, ali i stotine novinarskih ekipa iz cijeloga svijeta. Moglo bi se, shodno tome, kazati da je upravo Lavov sada grad u kojem je glavni protok informacija.

Večernjakovi reporteri drugi dan borave u Lavovu, gradu "kulture" srednjoeuropskog štiha na zapadu Ukrajine koji još nije pretrpio posljedice ruske agresije.

Ovdje vlada potpuni kaos, a napetost je velika i osjeća se u zraku. Naoružani vojnici patroliraju ulicama i trgovima, svako toliko čuju se policijske sirene, a ulice su prepune izbjeglica iz svih krajeva Ukrajine. Iz razrušenog Harkiva, Kijeva, Hersona i Mariupolja Ukrajinci bježe u Lavov kao krajnju zapadnu točku odakle dalje idu u EU. Građani samoinicijativno zaštićuju spomenike kulture, crkve i muzeje. Svaki spomenik u centru Lavova prekriven je plahtom, limom i stiroporom. Veliki je problem i izostanak smještaja.

Booking i Air potpuno blokirani 

Popularni online servisi kao što su Booking.com i Airbnb u blokadi su već nekoliko dana. Trenutačno je nemoguće pronaći ikakav slobodan krevet u Lavovu. U gradu, osim izbjeglica, borave i gotovo sva diplomatska predstavništva, politička infrastruktura, ali i stotine novinarskih ekipa iz cijeloga svijeta. Moglo bi se, shodno tome, kazati da je upravo Lavov sada grad u kojem je glavni protok informacija. Ovo je sada strateški grad u kojem se kroje planovi za opstanak i budućnost Ukrajine.

Nakon jutarnje šetnje gradom i prikupljanja ključnih informacija za veliku reportažu koja izlazi u Večernjem listu u nedjelju odlučili smo popiti kavu u centru Lavova, u kafiću koji još uvijek radi. Napomenimo kako su do daljnjega svoje poslovnice zatvorili McDonalds', Burger King, Starbucks te svi drugi globalni prehrambeni lanci.

U kafiću u Aveniji Slobode poslužila nas je Tania, 23-godišnja Ukrajinka. Čula nas je kako komuniciramo na hrvatskom.

"Jeste li vi Hrvati?", upitala je Tania, a mi smo odgovorili potvrdno i zamolili je za razgovor i objašnjenje zašto tečno govori hrvatski.

"Ja sam studirala hrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Lavovu. Jedan semestar provela sam i u Zagrebu. Bila sam i u Splitu, Puli, Rijeci, Dubrovniku... Vaša zemlja je prekrasna. Iznimno sam ponosna što su naši narodi povezani i dijele sličnu prošlost", kaže nam Tania koja je fakultet nedavno završila, ali u u spomenutom kafiću radi privremeno kao ispomoć budući da posao zbog ratnog stanja nije ni mogla tražiti.

Upitali smo je zbog čega se odlučila na studij hrvatskog jezika.

"Kao mlađa čitala sam povijesne knjige o Hrvatskoj, gledala sam dokumentarce o vašem Domovinskom ratu. Bila sam impresionirana herojstvom Hrvata. Ukrajinci upravo zbog toga vole Hrvate. Ono što je vama nekoć bio Beograd, to je nama Moskva. Naši političari ovih su mjeseci često spominjali vašu akciju Oluja '95 i s vašim dužnosnicima razmjenjivali informacije o tome", dodaje Tania.

Ona pak misli da Lavov neće ostati pošteđen od napada unatoč činjenici da ga samo stotinjak kilometara dijeli od granice s Poljskom.

"Sada u gradu nema oružanih sukoba, ali svi ovdje očekujemo napad koji bi se mogao dogoditi ako padne Kijev. Nadam se da do toga neće doći, ali ako padne Kijev, Putin će ići na razaranje cijele Ukrajine. Ovdje to svi znaju", govori naša sugovornica.

VIDEO: Pregovori u Turskoj bez napretka, Lavovu ponestaje hrane i lijekova, Rusija izlazi iz Vijeća Europe

Tvrdi, ako dođe do napada na Lavov, da ona neće napustiti Ukrajinu i priključiti se izbjegličkom valu.

"Nikad to neću napraviti. Živa ne odlazim iz Ukrajine! Radije ću uzeti kalašnjikov u ruke nego napustiti ovu zemlju. Hvala svim Hrvatima koji su došli braniti našu zemlju, nikada vam nećemo zaboraviti", zaključuje Tania sa suzom u oku i dodaje da će desetljeća biti potrebna da se Ukrajina obnovi, ako uopće opstane kao suverena država.

Ovdje pratite sve što se događa u Ukrajini

 

Komentara 21

DR
drugPlenky
15:30 10.03.2022.

Bravo curo!!

Avatar future Gohan
future Gohan
15:53 10.03.2022.

Počela danas Rusija da skviča zbog sankcija, pardon, specijalnih financijskih poteza u svrhu smirivanja sukoba u Ukrajini, ukratko spržili već 50% zlata i rezervi strane vlaute.. a tek počelo, tek počelo, još samo malo do bankrota Rusije. Imati će puno plina i nafte te puna polja žita za papati kao 1900te... veliki ruski medo u 72 sata u Berlinu, kad ono, ruski medo koalica mala, pandica... umjesto razoružanja Ukrajine, dobili masovno naoružavanje zapada, njemačka miljarde € u vojsku i za par godina opet največa vojna sila u EU, Poljaci i Francuzi kreču u kupovini i jačanje vojnih snaga, čak i mi radimo ne samo na vojnom roku, već očekujem i kupovinu mnogo toga, mnogi zvadili glavu iz pijeska i sad shvatili što je značilo kad sam pisao, ne zapostavljati MORH, da škole i bolnice ne budu skolišta, tj ciljevi agresora... kazali su ne diraj ruskog medu dok spava... na kraju mica maca zapada u panteru, a ruski medo koalica... očekujem po broju pada - botova filoruskih iz komšiluka da opet po starom receptu, okretaj za 180 stupnjeva i izdaja, bude pa de ste bili kad nas je NATO bombardovao 1999te i zašto se podržali sve sankcije protiv nas u UNu 90tih... lol

Avatar kastanjer2
kastanjer2
15:14 10.03.2022.

Ne znam zašto ste mi izbrisali komentar, samo sam rekao da pravi kalašnjikov nije za igru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije