Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA “DER STANDARD”

Poznati austrijski novinar o pregovorima: 'Politička kriza u Hrvatskoj. Mogući su i novi izbori'

Kaštel Stari: U 19 sati zatvorena su birališta te je započelo prebrojavanje glasačkih listića
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/35
24.04.2024.
u 15:10

“Vezano uz unutarnjopolitičku polarizaciju, promatrači ne isključuju ni nove izbore. U Hrvatskoj je danas, sve moguće”, konstatira na kraju teksta austrijski politički komentator Paul Lendvai.

Pod naslovom “Politička kriza u Hrvatskoj”, Paul Lendvai, poznati austrijski politički komentator mađarskog podrijetla, koji je donedavno za nacionalnu televiziju ORF vodio “Europski studio”, u lijevo usmjerenom austrijskom dnevnom listu “Der Standard” danas piše o ozbiljnim postizbornim problemima Hrvatske

“Izbornom pobjedom premijera Plenkovića, unutarnjopolitička polarizacija nije se smanjila. Naprotiv, mogući su i novi izbori”, stoji u podnaslovu navedenog teksta. “Činjenica da je konzervativna vladajuća stranka HDZ pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića nedavno po treći put dobila parlamentarne izbore - iako sa smanjenom većinom mandata, ne smije prikriti da u Hrvatskoj postoji duboka politička i moralna kriza”, navodi isti izvor. 

Uz opasku kako “od rođenja neovisne države u lipnju 1991. Hrvatska kao članica EU i NATO-a, uvijek iznova tone u močvaru podmićivanja i zloupotrebe položaja”. List u nastavku napominje kako su “također i nakon stupanja na dužnost diplomata i zastupnika EU parlamenta Plenkovića 2016. godine, probuđene nade uskoro razočarale. I da je ne manje nego 30 ministara njegove Vlade moralo je dati ostavku, većinom zbog korupcije”. Autor teksta posebno ističe kako se istovremeno mora konstatirati da je hrvatska Vlada “igrala pozitivnu ulogu, kako u politici EU-a tako i kad se radi o solidarnosti s Ukrajinom, napadnutom od Rusa”.

“Upravo zbog toga, pustolovne akcije socijaldemokratski usmjerenog predsjednika države Zorana Milanovića izazivaju, ne samo u zemlji, nego i međunarodno rastuću zabrinutost”, piše Der Standard. List podsjeća kako je Zoran Milanović bio od 2011. do 2016.  godine hrvatski premijer, a od 2020. godine predsjednik Hrvatske, te dodaje:

POVEZANI ČLANCI:

“Ali od tada se je Milanović pokazao glasnim Putinovim prijateljem, s oštrim napadima protiv Ukrajine i Sjedinjenih američkih država. On je čak zatražio da Hrvatska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO.” Uz napomenu kako ruski mediji hrvatskog predsjednika hvale i vide kao primjer drugim europskim političarima radi njegove kritike upućene zapadnim zemljama zbog sankcija nametnutim Rusiji, te odbijanja prijema Ukrajine u NATO savez.

“Predsjednika Milanovića njegovi protivnici ne nazivaju slučajno - hrvatskim Trumpom - i  Putinovim čovjekom u Hrvatskoj”, piše Der Standard. Također izvještava o Odlukama Ustavnog suda, prije i poslije izbora. O onoj dva dana poslije izbora, prema kojoj Milanović, iako je predsjednik države, ne može biti ni mandatar za sastav  nove vlade niti premijer, navodi da je izazvala kritiku.

“U svakom slučaju, izborni pobjednik Plenković sa samo 61 od 151 mjesta u parlamentu mora se pri formiranju nove vlade oslanjati na potporu malih stranaka”, ističe se. Uz opasku kako ključnu ulogu igra “krajnje desni Domovinski pokret s 14 mjesta”. Na kraju teksta, komentator Der Standarda navodi i mogućnost formiranja tzv. prijelazne vlade od strane predsjednika države, u slučaju da “propadne potraga za većinom sposobnom za vladanje”. A sve s ciljem da Milanović spriječi Plenkovića, kojeg je, kako list piše, nazvao “šefom korumpirane bande”, da opet postane hrvatskim premijerom.

“Vezano uz unutarnjopolitičku polarizaciju, promatrači ne isključuju ni nove izbore. U Hrvatskoj je danas, sve moguće”, konstatira na kraju teksta austrijski politički komentator Paul Lendvai.

>> VIDEO Peđa Grbin: 'Neću podnijeti ostavku, ali čekaju nas unutarstranački izbori'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije