Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIJEČANJSKO USKLAĐIVANJE

Dobra vijest je da su prosječne mirovine prvi put iznad 500 eura, loša da umirovljenici to neće niti osjetiti

Zagreb: Hrvatska će do 2030. zabilježit najveći pad broja stanovnika među članicama EU
Patrik Macek/PIXSELL
02.05.2024.
u 10:58

Udio mirovine u prosječnoj plaći ovim je povećanjem također rastao, s 44,9 na 46,3 posto, što je najveći udio u osam godina, no to bi ubrzo moglo pasti zbog rasta plaća u državnim i javnim službama od ožujka

Mirovine su u travnju tisućama umirovljenika prvi put prešle 500 eura, s 495 na 513 eura, što je rezultat siječanjskog usklađivanja i povećanja mirovina za 18 eura u prosjeku. Iako su se umirovljenici mogli poveseliti iznosima, odnosno povećanjem od realnih 4,16 posto, inflacija je to povećanje odavno pojela, prenosi Mirovina.hr.

Udio mirovine u prosječnoj plaći ovim je povećanjem također rastao, s 44,9 na 46,3 posto, što je najveći udio u osam godina, no to bi ubrzo moglo pasti zbog rasta plaća u državnim i javnim službama od ožujka. Osim toga, mirovine se od 1. siječnja usklađuju prema promjenama indeksa cijena i plaća u drugoj polovici prethodne godine te u odnosu na prvo lanjsko polugodište, zbog čega je inflacija već davno ''izbrisala'' svako povećanje koje su umirovljenici mogli osjetiti. 

Inače, prosječna inozemna mirovina za sve koji ne žive u Hrvatskoj, a nekoć su tu radili, iznosi 158 eura. Starosne mirovine bez isplata u inozemstvo prosječno iznose 581 eura, dok obiteljske mirovine iznose 448 eura. Najniže mirovine iznose pak 365 eura te ih prima čak 265.930 građana. 

Ono što ipak raste jest broj korisnika koji primaju ''dvostupne mirovine''. Dosad ih je već 17.000 ostvarilo 719 eura osnovne mirovine, a na to još dolazi i mirovina iz drugog stupa. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Koji poslovi su najplaćeniji u Njemačkoj? Poznato i koje se zanimanje najmanje plaća

Zagreb: Hrvatska će do 2030. zabilježit najveći pad broja stanovnika među članicama EU
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije