Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLASAN PAKET POMOĆI

Što su sve Amerikanci odobrili u paketima koji su izazivali krizu u Kongresu? Najviše pomoći ide Ukrajini

Senate Minority Leader Mitch McConnell speaks during a press conference on Capitol Hill in Washington
Foto: JULIA NIKHINSON/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.04.2024.
u 08:55

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu

Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.

Senat je sa 79 prema 18 odobrio četiri zakona koje je Zastupnički dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošlog tjedna naglo promijenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku. Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.

Najveći osigurava 61 milijardu dolara kritično potrebnih sredstava za Ukrajinu; drugi daje 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba diljem svijeta, a treći daje 8,12 milijardi dolara za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku.

VEZANI ČLANCI: 

Četvrti, koji je Zastupnički dom dodao u paket prošlog tjedna, uključuje potencijalnu zabranu aplikacije društvenih medija TikTok pod kineskom kontrolom, mjere za prijenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Gotovo 61 milijarda dolara za Ukrajinu

Zakon uključuje gotovo 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije – otprilike isto što je bilo uključeno u raniji zakon Senata. Od tog ukupnog iznosa, oko 23 milijarde dolara bilo bi iskorišteno za obnavljanje američkog oružja, zaliha i objekata, a više od 11 milijardi dolara bi financiralo trenutne američke vojne operacije u regiji. Gotovo 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini u kupnji naprednih sustava naoružanja i druge obrambene opreme.

Više od 26 milijardi dolara za Izrael

Paket bi osigurao 26,4 milijarde dolara za pomoć Izraelu, precizirajući da su ta sredstva namijenjena za potporu "njegovim naporima da se obrani od Irana i njegovih opunomoćenika", prema sažetku zakona.

Financiranje uključuje 4 milijarde dolara za obrambene sustave od projektila Iron Dome i David's Sling i 1,2 milijarde dolara za obrambeni sustav Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i minobacačkim prijetnjama. Također je uključeno 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći uključujući hranu, sklonište i osnovne usluge za stanovništvo koje pati od krize.

VEZANI ČLANCI: 

Više od 8 milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost

Paket uključuje 8,1 milijardu dolara za suzbijanje kineskih akcija u indo-pacifičkoj regiji. Uključuje 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, 2 milijarde dolara inozemnog vojnog financiranja za Tajvan i druge ključne saveznike.

Potencijalna zabrana TikToka

Jedan hitni gumb u paketu mogao bi dovesti do moguće zabrane TikToka, popularne aplikacije društvenih medija s poveznicama na Kinu, u cijeloj zemlji.

Ranija verzija zakona o TikToku prošla je kroz Zastupnički dom u ožujku. Uključivanjem u paket pomoći republikanci su se nadali da će prisiliti Senat na brzo glasovanje o mjeri za koju pristaše kažu da je neophodna za zaštitu osobnih podataka Amerikanaca od kineske vlade. Protivnici, uključujući TikTok i niz grupa civilnog društva, tvrde da prijedlog zakona predstavlja rizik kršenja prava korisnika TikToka iz Prvog amandmana.

Zakon usvojen u utorak postavlja devetomjesečni vremenski okvir za ByteDance, da proda tvrtku društvenih medija. Ako propusti rok, TikTok će biti zabranjen u američkim trgovinama aplikacija. Predloženo vremensko ograničenje dulje je od otprilike šest mjeseci razmatranih u prethodnom zakonodavstvu. To bi predsjedniku dalo mogućnost produljenja roka za još 90 dana ako utvrdi da je došlo do napretka prema prodaji.

Komentara 10

XA
xaron
21:48 24.04.2024.

Neki saktovi su objavili da Danska prodaje svoje F-16 Argentini ?

CU
Cuturas
10:55 24.04.2024.

Znači sve poskupljuje ! 20 ,30 centi dnevno po osobi za vraćanje naknade za pomoć ovima kaj međusobno tamane. Lijepo izmišljeno tržište za gazde koji se buđe i uživaju u tuđoj patnji i uništavanju. Doći će kraj i tome. Šteta kaj nebudemo s pivom u ruci mogel vidjeti ravnanje ovog grbavih svijeta.

KI
Kontra indoktriniran
11:20 24.04.2024.

Prije svega SAD pomoć Ukrajini bila je blokirana konsenzusom svih tamošnjih aktera. Što se promjenilo? Pomoć su u stvari odblokirali cionisti da naglase svoju premoć nad anglosaksoncima koji su istu blokirali između ostalog temeljem trgovine sa ruskim energentima (Putinom) i prijete da zauvijek izbace cioniste iz novčane orbite. Na terenu, to će teško ići, jer je SAD sve što je mogao (sem nužnog za obranu svog teritorija) već prebacio u Katar, uključujući i obavezne rezerve NATO pakta deponovane na tlu SAD što je i dovelo do nesporazuma sa EU članicama istoga jer na to nije imao pravo. Novac dodijeljen Ukrajini je bez pokrića i naravno da će SAD poslati ono što budu htjeli (najmanje streljiva) jer većina država uključujući Južnu Koreju kao potencijalnog dobavljača nije previše zainteresirana za ovaj oblik suradnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije