Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Logističko ubojstvo'

Ugostitelji ogorčeni: 'Sve se radi bez veze. Veselili smo se fiskalizaciji napojnica, a kad ono…'

Zagreb: Kartično plaćanje napojnica u caffe baru Quahwe
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
15.03.2024.
u 09:31

Dugo su ugostitelji čekali i na novi model fiksalizacije napojnica koji se počeo široko primjenjivati s početkom ove godine, a omogućava kartično plaćanje napojnice preko POS uređaja.

S početkom nove godine stigli su i novi zakoni za ugostitelje. Naime konobari od 2024. godine moraju fiskalizirati svoje napojnice, što znači da će sve što im gosti ostave trebati evidentirati u kasi. Prema pravilniku, konobar će morati svaki cent pridružiti računu za koji je tu napojnicu dobio. Ugostitelji nisu u potpunosti zadovoljni s novom regulacijom jer kažu, u praksi ona je nemoguća

"Do problema dolazimo u lokalima gdje je gužva. Nemoguće je konobaru koji radi u lokalu gdje se izdaje 300 računa dnevno stalno se vraćati u račun i fiskalizirati svaku napojnicu posebno. Bilo bi divno da se na kraju smjene može sve skupa fiskalizirati, ali na ovaj način je to nemoguće. Od nas gosti uvijek očekuju brzu uslugu i da ih poslužimo čim su sjeli za stol. Ovo će dodatno otežati i usporiti naš rad jer je to za našu vrstu posla veliki logistički problem”, tvrdi za Index.hr riječki ugostitelj Nikola Eterović

Dugo su ugostitelji čekali i na novi model fiksalizacije napojnica koji se počeo široko primjenjivati s početkom ove godine, a omogućava kartično plaćanje napojnice preko POS uređaja. Jednako tako prema novom zakonu ako konobar ne fiskalizira napojnicu, slučajno ili namjerno, odgovornost je isključivo samo na poslodavcu.

13.02.2024., Zagreb. Reportaza o karticnom placanju napojnica u caffe baru Quahwe. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Oni su uslišili naše molitve jer smo željeli da se napojnice kao takve stave u normalan rang, da ne bude toliko rigorozno porez naplaćen konobaru. Sad smo u drugom problemu jer se nisu konzultirali s nama o provedbi tog zakona.U cijeloj ovoj restriktivnoj poreznoj politici gdje nam je PDV previsok, mi sada moramo provoditi brigu oko stvari od kojih nemamo nikakvu korist, ali imamo veliku odgovornost, brigu te dodatne troškove i posao. S ovim nisu zadovoljni ni konobari jer je za njih to logističko ubojstvo, ali nemaju izbora, moraju paziti i provoditi zakon.”

13.02.2024., Zagreb. Reportaza o karticnom placanju napojnica u caffe baru Quahwe. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

I u računovnostvu imaju dubioza na novi zakon. Kažu da je beliki problem adaptacija ugostitelja, jer još uvijek veliki broj ugostitelja nije napravio nadogradnju softvera na svojim POS uređajima. Što se tiče kazni za prekršaj zakona one idu od 2650 do 66.360 eura za pravnu osobu, 660 do 5300 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi te 1320 do 39.810 eura za fizičku osobu obrtnika. 

VEZANI ČLANCI: 

Vlasnica splitskog restorana i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak, prema osobnom, ali i iskustvu kolega s terena, uvidjela je kako ne postoje problemi s gotovinskim napojnicama jer je postupak identičan kao i kod kartične. Objašnjava kako je najbitnije da konobar fiskalizira napojnice na račun koji ima JIR. "Jasno nam je da će u praksi biti situacija da konobar shvati da je napojnica na stolu tek kada krene sakupljati stol, a možda će mu se u ruci i izmiješati dvije različite napojnice. U svakom slučaju, bitno ju je evidentirati, na tome je naglasak. U praksi to traje ravno par sekundi. Kada krenu u to, uvjerit će se i sami koliko je jednostavno i izvedivo, čak i kada je gužva" kazala je tabak za Index.hr

VIDEO: Skromni ZET-ov vozač kojemu svi plješću: 'Nisam ja ni bolji ni lošiji od drugih kolega'

 

Komentara 1

VJ
Veli Jože
15:43 16.03.2024.

Konji se napajaju,a konobari nagrađuju,ako netko ima volje i viška novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije