Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SPRIJEČILI SMO POKUŠAJ PRIJEVARE'

Obuljen Koržinek pitali hoće li staviti mandat na raspolaganje: 'Zašto? Kako ja mogu znati što netko radi'

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu medijima
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
02.05.2024.
u 11:34

– Zgrožena sam, ali to je odgovornost Trupkovića i ja ne mogu za to odgovarati – tvrdila je tehnička ministrica pred medijima nakon što je EPPO ponovno obavio uhićenja

Nina Obuljen Koržinek stala je pred medije ovog četvrtka nakon što je EPPO objavio kako su uhitili njezina bivšeg pomoćnika zbog malverzacija oko 3D snimanja nakon potresa. Uhićeni su Davor Trupković, ali i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor tog fakulteta Boško Pribičević. Ministrica je poručila kako je za uhićenje doznala sat vremena ranije te da se i sama prvi put nalazi u ovoj situaciji, no u nekoliko je navrata poručila kako nije odgovorna jer su se malverzacije dogodile na drugoj adresi, a ne u Ministarstvu na čijem je ona čelu. 

– Naš kolega očito je osumnjičen, ja se neću osvrtati na to jer nemam ta saznanja. Trebam se osvrnuti na postupanje Ministarstva. Kao što sam tvrdila, svi mehanizmi kontrole su funkcionirali jer je spriječena šteta. Mi smo platili 19 milijuna kuna, a nama je isporučeno troškova 39 milijuna eura – komentirala je, dodajući kako je desetak odgovornih ljudi ''profesionalno radilo na saniranju šteta od potresa''.

– Teško mi je vjerovati da je ijedan od naših kolega bio uključen, ali morat će odgovarati za to ako jest – dodala je. Pred novinarima je komentirala kako je prvotna žustra reakcija uslijedila jer je EPPO tvrdio da su korištena europska sredstva, smatrajući kako to nije točno i da se to vidi u današnjem priopćenju:

– Potpuno je jasno da smo mi bili u pravu i da nisu korišteni europski novci. Premijer i ja svaki put smo rekli da ako je bilo tko pokušao zloupotrijebiti ovu situaciju, za to treba odgovarati. Bili smo dužni upozoriti na netočnu tvrdnju jer to nije bilo plaćeno europskim sredstvima – dodala je. Ministrica tvrdi kako ranije o ovim detaljima nisu smjeli govoriti zbog izvida, tvrdeći kako je Ministarstvo spriječilo isplatu ostatka novca koji je Geodetski fakultet tražio. 

POVEZANI ČLANCI:

– Ovo je bio legitiman posao, profesionalno napravljen kako bi se žurno snimile zgrade i spriječilo stradavanje ljudi, ali i preciznije snimila šteta. Mi smo elaborirali produljenje korištenja europskih fondova i dio snimaka korišten je za projektiranje. Taj posao bio je jedini ispravni koji smo trebali poduzeti. Nažalost, postoji sumnja da su pojedinci na Geodetskom fakultetu pokušali to zloupotrijebiti za osobnu korist, a saznanja je imao i naš djelatnik. Činjenica je da je Ministarstvo uočilo problem i ja sam tada donijela odluku o prekidanju isplate, što znači da smo mi učinili sve. Dok su trajali izvidi, poštovala sam upute da o tome ne smijem govoriti. Ne da mi nismo nešto napravili, nego smo spriječili štetu za Ministarstvo i proračun. Meni je bilo teško što nisam smjela govoriti, ali smo poštovali EPPO – komentirala je. 

Osvrnula se i na dio iz EPPO-ova priopćenja u kojem se navodi kako su druge tvrtke morale ''zbog loše obavljenog posla'' ponovno snimati određene zgrade, što je bilo plaćeno europskim novcem.

– Oni sumnjaju da su neka snimanja vršena koja su prethodno plaćena europskim sredstvima, zato se to spominje. Prema našim provjerama, nije bilo ponovnih snimanja istih površina, već je bilo dosnimavanja. Mi bismo snimili eksterijere poput krovova i vijenaca, ali ako je netko nešto slučajno zloupotrijebio, taj će i odgovarati za to. Današnja je akcija proširenje istrage na Geodetskom fakultetu, u što je uključen, moguće, jedan djelatnik Ministarstva. Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a, tamo su spomenuta četiri projekta financirana europskim sredstvima. Jedino na što smo mi upozorili jest da se radi o nacionalnim sredstvima – kazala je, dodajući kako svoju odgovornost ne vidi.

– Odgovorna sam za to što sam spriječila daljnja plaćanja i naložila da se sve provjeri kako ne bi nastao dodatni trošak. Kolega Trupković zaposlenik je više od 20 godina, ne mogu ja znati kako će se tko ponašati. Zgrožena sam, ali to je njegova osobna odgovornost i ja ne mogu za to odgovarati – komentirala je pa odgovorila na pitanje hoće li staviti svoj mandat na raspolaganje: ''Zašto bih ga dala? Kako ja mogu znati što netko radi? Sustav kontrole Ministarstva ne može kontrolirati što radi pojedinac."

>>  FOTO Pretres stana bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape u studenom prošle godine

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu medijima
1/12

Inače, još je u studenom EPPO naložio akciju pretresa, a trojac je već ranije bio uhićen pa pušten iz zatvora. Ured je ranije tvrdio kako je ukupna šteta bila oko 2 milijuna eura, od čega je 1,7 milijuna stiglo iz EU. 

"Postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja. Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministra s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio je da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenih potresom angažiralo navedeni Fakultet u zamjenu za novčanu nagradu i druge darove. Naime, bivši pomoćnik ministra, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao je da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova te da bi za njihovo obavljanje trebali angažirati jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana", stoji u današnjem priopćenju EPPO-a. 

Komentara 78

Avatar Kajman
Kajman
12:03 02.05.2024.

Ne brine mene ovo, ovo je klasični kriminal i treba ga suzbijati klasičnim metodama. Ono što mene brine je legalno i svjesno davanje novca udrugama koje evidentno rade protiv Hrvatske, a što ministrica obilato potpisuje. Stoga se veselim danu kada ova ode s funkcije i dođe netko kao što je bio Zlatko Hasanbegović po mogućnosti čak i on.

EJ
ejStef
13:43 02.05.2024.

Hm, zgrožena je, najbolje bi bilo da je oduševljena... Slažem se u tome da odgovorni sve potpisuju i moraju vjerovati podređenima, no trebala bi postojati i neka doza odgovornosti. To je nestalo s Kosor, koja je sve potpisala, a nije imala pojma što, i nije odgovarala za ništa. Nakon toga, svi u javnim strukturama i politici mogu tako... To je ona ista koju stalno citiraju u medijima kao neki faktor, a žena u životu nije dobila niti jedne izbore, niti je za išta odgovarala što je potpisala ili napravila.

KU
kublajkhan
12:57 02.05.2024.

Mislim da je ovo lažna optužba. Drug pribičević je iz sdp-a. Opet nam podvaljuju zapadne sile. Drug pribičević je član partije, a partija je bez greha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije