Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO DEMOSKOP

Veliki preokret nakon predsjedničkih izbora: SDP ispred HDZ-a

Plenković i Bernardić
Foto: PIXSELL
1/5
12.01.2020.
u 19:03

U prosincu je na vrhu liste najpozitivnijih političara bio premijer Andrej Plenković, a u siječnju ga je s vrha smijenio novoizabrani predsjednik Zoran Milanović

Nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je - SDP. Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača - 27,8 posto. To je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na tek 16 posto. Pokazuje to istraživanje Cro Demoskop provedeno za RTL.  

HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mjesto s 26,9 posto potpore (prosinac 2019. - 27,3 posto). Iako je prednost SDP na razini statističke pogreške, ovo je prvi put da stranka koju vodi Andrej Plenković nije relativni pobjednik.

Posljednji put SDP je na prvom mjestu bio početkom 2016., kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Treći izbor, umjesto liste Mislava Kolakušića, ponovno je - Most, stranka koja je podržala Miroslava Škoru. Bira ih 5,6 posto ispitanika, no u odnosu na prosinac (6,2 posto) i tu je vidljiv pad.

Škoru su podržavali i Hrvatski suverenisti koji su u studenom udruženi u političku stranku. Bilježe rast u odnosu na prosinac i sada su na 3,9 posto. HSS, koji planira na parlamentarne izbore izići sa SDP-om, bilježi blagi pad - bira ih 3 posto ispitanika. Istu potporu ima Nezavisna lista Mislava Kolakušića.

U prosincu je na vrhu liste najpozitivnijih političara bio premijer Andrej Plenković, a u siječnju ga je s vrha smijenio novoizabrani predsjednik Zoran Milanović.

Čak dvostruko više ispitanika nego u prosincu smatra da je Zoran Milanović najpozitivniji političar - 16,7 posto. Na drugom je mjestu premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, tako misli 14,3 posto ispitanika.

Treći najpozitivniji političar je Miroslav Škoro sa 6,7 posto, a iza njega je još uvijek aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na listi najnegativnijih političara, kao i u prosincu, na vrhu je Andrej Plenković. Tako misli 21,6 posto ispitanika. Drugi na ljestvici najnegativnijih je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vladu građani u siječnju ocjenjuju s 2,26, a Sabor s 2,03.

Komentara 152

BO
Bojance
19:09 12.01.2020.

Ankete ne ispituju javno mnijenje nego formiraju javno mnijenje. S obzirom da Bero ne moze dobiti Plenkija ni u 100 godina, onda treba baciti mamac HDZ-ovcima da zagrizu kako je SDP toboze jaci...

JA
jackiechan3
19:06 12.01.2020.

Davor Bernardic premijer Hrvatske. kraj vica

AF
afer
19:14 12.01.2020.

Hrvateki i zlatne ribice jednako dugo pamte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije