Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOČEKAN VELIKIM PLJESKOM

VIDEO Povijesni trenutak: Borbeni avion Rafale preletio iznad Plesa

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
25.04.2024.
u 12:46

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su se mjesecima obučavali za upravljanje ovim višenamjenskim borbenim avionima, dovoze prvih šest od ukupno 12 aviona u Hrvatsku. Oko 12 sati piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prvi od šest hrvatskih Rafalea sletio je u Veliku Goricu, javlja novinar Večernjeg lista Dario Topić, koji je snimio i trenutak u kojemu su moćni borbeni avioni preletjeli iznad okupljenih u vojarni "Pukovnik Marko Živković". Nakon što je prvi avion sletio, prolomio se veliki pljesak.

Podsjetimo, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su se mjesecima obučavali za upravljanje ovim višenamjenskim borbenim avionima, dovoze prvih šest od ukupno 12 aviona u Hrvatsku. Oko 12 sati piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ušli su u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti stigli su kući!"

Inače, odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021. godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Trenuci za povijest: Šest Rafalea krenulo iz Francuske prema Hrvatskoj

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
1/16

Komentara 2

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:26 25.04.2024.

Da smo vas barem imali u Vukovaru, ali i ovako je super.

HO
homofobic
14:16 25.04.2024.

Lepog Caneta se nesme pustiti preblizu da vide detalje na avionima jer ce to odmah dojaviti neprijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije