Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitan prijevoz

FOTO / VIDEO Prvi put: Helikopterom Black Hawk iz Splita u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

Black Hawk
Foto: MORH
1/6
23.03.2023.
u 17:12

Korištenjem helikoptera Black Hawk prvi puta je iz Splita u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju i transplantacijski tim. Prijevoz organa za transplantaciju iznimno važan oblik pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpore zdravstvenom sustavu.

Četveročlani transplantacijski tim i srce za transplantaciju po prvi su put u četvrtak hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk na relaciji iz Splita u Zagreb, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Na poziv transplantacijskog koordinatora, tročlana posada helikoptera Black Hawk prevezla je u jutarnjim satima transplantacijski tim s kirurškom opremom iz velikogoričke vojarne „Pukovnik Marko Živković“ do helidroma KBC-a Split. Nakon eksplantacije organa, medicinski je tim zajedno sa srcem poletio sa splitskog helidroma i uspješno sletio u Veliku Goricu, odakle je vozilom organ prevezen u KBC Zagreb.

VIDEO: Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Prijevoz je obavljen helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera  91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju iznimno važan oblik pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpora zdravstvenom sustavu. "Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji Hrvatske vojske, izvršila ovakva plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zaslužnima za uspješan prijevoz organa iz Splita u Zagreb“, rekao je ministar Banožić. Na kraju je poručio kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

VIDEO: Američka tvrtka gradi centar izvrsnosti u Osijeku, Radić: Ovo je najveća investicija u povijesti Grada

Komentara 4

LE
lepizg
18:26 23.03.2023.

Znači KBC Zagreb nema heliodrom !

SA
sanikol
18:10 23.03.2023.

Pročitaj u 24 sata. Piše potpuno obrnuto tj da je iz Zagreba odveženo srce u Split radi transplatacije. Naravno ovo je točna vijest.

HO
homofobic
03:04 24.03.2023.

Cijela predstava za tupavu publiku bi bila daleko brza i daleko jeftinija da su koristili Chalanger slucajnog predsjednika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije