Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki uspjeh proširenja Unije

Von der Leyen u Splitu: 'Hrvatska je priča o europskom uspjehu'

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošetala po Splitu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/7
28.09.2023.
u 11:52

EU će u sljedećem razdoblju morati popraviti svoj sustav migracija i azila, što su pokazali posljednji događaji na Lampedusi na koju stižu deseci tisuća migranata. Šefica EK sredinom mjeseca posjetila je taj talijanski otok u blizini afričke obale s premijerkom Giorgiom Meloni.

"Ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje Europske unije u njenu interesu, posebice s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje", rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je stigla u Split na studijske dane Europske pučke stranke (EPP)

"Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Europa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju", rekla je Njemica na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom EPP-a Manfredom Weberom. Dio te prilagodbe jest i proširenje Unije. 

“Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj. To je za nas motivacija na europskoj razini. Plenković je dobro povezan na europskoj razini i od toga koristi ima Hrvatska”, naveo je Weber.

"Vrlo je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit”, rekla je predsjednica EK. Govoreći o Hrvatskoj, ponovivši da je ona europska priča o uspjehu, von der Leyen kazala je kako je prošlo proširenje Unije bilo veliki uspjeh te da se to sada treba „replicirati s trenutačnim kandidatkinjama” na temelju njihovih zasluga u reformskom procesu. 

POVEZANI ČLANCI:

“Hrvatska je priča o europskom uspjehu. U posljednje četiri godine plovili smo kroz brojne krize, mi smo se složili i donijeli najambiciozniji zakonodavni plan od početku Unije. Za 9 mjeseci imat ćemo izbore za Europski parlament i moramo odrediti prioritete”, rekla je.

“Naši građani s pravom očekuju da će Europa odlučiti tko će doći k nama i pod kojim uvjetima, a ne krijumčari. Važna tema je i proširenje. Uzmite Hrvatsku kojoj je proširenje donijelo veliki uspjeh. Zemlje moraju provesti brojne reforme i uskladiti se s EU. To je vrlo važno, da nas proširenje jača”, navela je von der Leyen.

Naglasila je da je EU pojačala svoje napore prema obrambenoj uniji i osnažila svoje veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima. EU je Ukrajinu dosad vojno i financijski pomogao s više od 81 milijardi eura, a ruska ucjena energentima nije uspjela jer se Europa riješila ovisnosti o ruskom gorivu, a cijene su pale na predratnu razinu. Ključno je ipak da EU radi na razvoju čistih tehnologija jer one pojačavaju njezinu neovisnost i konkurentnost te stvaraju nova radna mjesta. 

POVEZANI ČLANCI:

EU će u sljedećem razdoblju morati popraviti svoj sustav migracija i azila, što su pokazali posljednji događaji na Lampedusi na koju stižu deseci tisuća migranata. Šefica EK sredinom mjeseca posjetila je taj talijanski otok u blizini afričke obale s premijerkom Giorgiom Meloni. „Naši građani s pravom očekuju da Europa bude ta koja odlučuje tko dolazi i pod kojim uvjetima, a ne krijumčari i trgovci ljudima”, zaključila je.

Weber je pritom naglasio kako se u obzir treba uzeti i humanitarni pristup da bi se pomoglo onima kojima je to potrebno, kao što se pomaže ukrajinskim izbjeglicama u Europi. Plenković je naveo nekoliko glavnih izazova za sve europske zemlje danas, od kojih je prvi sigurnost, što proizlazi iz niza kriza poput dvogodišnje pandemije COVID-19 te posljedica ruske agresije na Ukrajinu, a drugi konkurentnost europskog gospodarstva.

„Ostat ćemo ujedinjeni i podržavati Ukrajinu dokle god uspijevamo izbjeći socijalnu frakturu i održati društveni mir u našim zemljama”, poručio je Plenković. Kao treću točku Plenković je naveo proširenje Europske unije rekavši da Hrvatska ima „mnogo stručnosti i znanja o trendovima u našem susjedstvu”, jugoistočnoj Europi. „Smatramo da bi svi naši susjedi trebali ubrzati svoje reformske procese kako bi bili spremniji ući u sljedeće faze pristupnog postupka”, izjavio je Plenković, dodavši da se to također odnosi na napore Ukrajine i Moldavije.

Pučani, udruženje europskih stranaka desnog centra, trenutačno su sa 177 zastupnika najveća politička grupacija u Europskom parlamentu. EPP danas ima četiri europska predsjednika i devet premijera. Grupacija broji osamdesetak europskih, ali i stranaka iz Libanona i Maroka.

>> VIDEO Milanović komentirao ulazak Hrvatske u Schengen: Zašto smo čekali sedam godina? Politika i novac

 

Komentara 6

Avatar Foton
Foton
13:40 28.09.2023.

Nekim komentatorima se EU ne svidja. Imamo nekakove suvereniste, soliste koji bi van iz EU i vratili se na Balkan da nam bude dobro kao na pr u Srbiji. Blago siromasnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko

Avatar Grubi
Grubi
12:32 28.09.2023.

Susedima muka kad ovo citaju, jal jal

GO
goran2hr
21:16 28.09.2023.

Koji crni "uspjesi"??! Takvih "uspjeha" imali smo i prije, a EU ih je slavila. Povijest se ponavlja - snimak - "Kako su europski političari hvalili Ivu Sanadera".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije