Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sushi, wok, sashimi...

Hrana iz Japana: Donose u ruke, ali i spremaju pred gostima

Akamaru
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
14.03.2014.
u 08:41

U Bogovićevoj otvoren japanski restoran Akamaru, novi ambijent za ljubitelje gastronomije Zemlje Izlazećeg Sunca, u kojem interijer dočarava i japansku kulturu. Cijene glavnog jela su od 50 do 130 kuna

Stare japanske fotografije s kraja 19. stoljeća kao da su oživjele u novom ambijentu koji nastoji što vjernije preslikati kulturu tog dalekoistočnog naroda.

Gejše, samuraji, djeca u igri ili izgled tradicionalne japanske ulice upotpunili su restoran Akamaru u samom centru grada, u Bogovićevoj ulici, otvoren sinoć.

Ukopani u zemlju

Na zidovima su i fotografije najpoznatijih scena iz filmova Akire Kurosawe.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Sve je to, naravno, idealiziran način na koji gledamo njihovu kulturu. Uređenjem prostora htjeli smo iskočiti iz ustaljenog sistema – kazao je Nedjeljko Mikac koji je dizajnirao unutrašnjost i osmislio koncept restorana. Tako je u posebnu prostoriju stavio četiri odijeljena stola ukopana u zemlju, gdje će moći jesti i do osmero ljudi.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

– Mnogi misle da Japanci sjede na podu dok jedu, no zapravo su u normalnom sjedećem položaju – kaže Mikac i pokazuje kako su ispred ulaza u prostorije napravili ormariće gdje će gosti moći ostaviti svoje cipele. Prema tradiciji, konobari će im hranu pružati u ruke, klečeći ispred njih.

Samo vaš kuhar

U drugom dijelu restorana, gdje se ne jede prema japanskom običaju, veće društvo moći će “unajmiti” svog kuhara kako bi jelo pripremao ispred njih. U ponudi će biti razne vrste sushija, tjestenina od heljdina brašna, jela iz woka, umjesto kruha posluživat će rižu... Cijene će, kažu u Akamaruu, biti pristupačne, pa će tako glavno jelo koštati između pedeset i 130 kuna.

Komentara 1

Avatar Pacov
Pacov
12:25 14.03.2014.

Bez uvrede ovim ljudima sto su na slici ali ; moras bit lud i da jedes hranu iz japana,pogotovo CITAJ (morsku) hehe pa Fukushima curi vec 3 godine,radijacija halo ljudi probudite se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije