Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji životinja

I studenti mogu uživati u veganskim obrocima, sudjelujte u anketi

Foto: Prijatelji životinja
1/4
24.09.2023.
u 09:40

Iz udruge podsjećaju da je uvođenje veganskih obroka u studentske menze i restorane od velikog značaja, kako za njihovo zdravlje, tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša

Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da sudjeluju u anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske menze i restorane u studentskim domovima. Anketa ima za cilj prikupiti mišljenje studenata o potrebi uvođenja veganskih opcija u studentsku prehranu neovisno o njihovom načinu prehrane te kako bi se bolje razumjelo njihove navike i želje.

Pozivaju sve studente da ispune anketu i podrže ovu važnu kampanju te pomognu u stvaranju pozitivnih promjena u studentskim prehrambenim opcijama.

Prijatelji životinja podsjećaju da je uvođenje veganskih obroka u studentske menze i restorane od velikog značaja, kako za njihovo zdravlje, tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša. Ova inicijativa odražava rastući interes studenata za etički i ekološki održivim prehrambenim opcijama. Veganski obrok mogu izabrati svi barem povremeno iz bilo kojeg razloga, a studentima veganima osigurava njihovo pravo na obrok prema izboru.

To su prepoznale mnoge države čije javne institucije diljem svijeta već odavno imaju veganske opcije te idu i korak dalje i uvode jedan dan tjedno bez mesa za sve. U Berlinu i Oxfordu studentski restorani postaju i u potpunosti veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena. Hrvatska po pitanju poticaja za odabir niskougljičnih biljnih obroka iznimno zaostaje, unatoč tome što je Niskougljičnu strategiju Hrvatski sabor donio još 2021. godine. 

– Udio vegana velik je upravo u studentskoj populaciji, a i mnogi studenti jednostavno ne žele svaki dan biti prisiljeni samo na obroke koji sadrže životinjske sastojke. Analiza trenutnih jelovnika u menzama pokazuje da vegetarijanski meni u većini slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja te uglavnom nisu napravljeni dovoljno ukusno. Studenti koji se hrane veganski osuđeni su na priloge te često ostaju gladni te moraju trošiti dodatne novce na obroke van studentskih restorana iako bi trebali imati jednake uvjete – ističu Prijatelji životinja. 

VIDEO Mladunče lava pronađeno kraj ceste u Srbiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije