Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECEPT

Trupoljska pražetina za prste polizati: Kako se u vašem kraju naziva ovo jelo?

Foto: Pixabay
1/2
02.02.2022.
u 15:01

Najbolje ju je jesti dok je topla, a na nju se može posipati i neki sir po želji, kečap, kiselo vrhnje...

Slična je omletu, ali i palačinki. A neki pak kažu kako sliči najviše običnoj kajgani. Bilo kako bilo, ljubitelji kuhinje naših baka složili su se kako ih pražetina koja korijene vuče iz Turopolja podsjeća na djetinjstvo, a u Facebook grupi Starozagrebački recepti javili su se ljudi iz svih krajeva Hrvatske sa svojim nazivima za ovo jelo. 

Foto: Starozagrebački recepti

Neka od njih su šamrn, žmare, ulizvača, cicvara, melja, cvrtilje, praža, gužvara... Jelo je to koje se može jesti za svaki obrok, odnosno doručak, ručak ili večeru, a najbolje paše, preporučuju gurmani, uz luk na salatu ili povrtnu juhu. Neki ovo fino i veoma zasitno jelo najdraže jedu u slatkoj varijanti, odnosno uz neki voćni džem, pekmez, marmeladu ili posipanu šećerom u prahu. Najbolje ju je jesti dok je topla, a na nju se može posipati i neki sir po želji, kečap, kiselo vrhnje...

SASTOJCI

- 3 jaja

- sol po želji

- 2-3 dcl mlijeka

- 100 g brašna

PRIPREMA

Jaja dobro promutiti i dodati sol te mlijeko i brašno koje se postepeno dodaje i miješa. Smjesu sipati na dobro ugrijanu tavu i ulje te peći nekih desetak minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Najbolje je pražetinu jesti toplu. Može se direktno iz tave ili iz tanjura. Dobar tek!

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vorda400
06:45 04.02.2022.

Koji jazavac je ovo jelo nazvao cicvara?to je ko da za brudet kažem da je gulaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije