Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHI UBOJICA

"Zajedno smo jači!": Besplatna javno-zdravstvena akcija u srcu Zagreba

Banja Luka: Na UKC RS obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Dejan Rakita/PIXSELL
09.05.2024.
u 13:35

Posebno zabrinjava činjenica da oko 40% osoba koje boluju od dijabetesa nema postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje da je stvarna brojka puno veća

Svi zainteresirani moći će besplatno napraviti spirometriju, izmjeriti krvni tlak, šećer, indeks tjelesne mase te se savjetovati s nutricionistom i dijabetologom, a oni koji žele moći će se okušati u pravljenju vlastitog zdravog napitka – i to pomoću bicikla! 


Akcija ovu subotu stiže na Cvjetni trg s početkom u 10 sati, a očekuje se da će program trajati do podne.

VEZANI ČLANCI:


Kao motivaciju za dolazak, organizatori naglašavaju alarmantne brojke – u Hrvatskoj je registrirano 395,058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a brojka oboljelih raste svake godine. Posebno zabrinjava činjenica da oko 40% osoba koje boluju od ovog tihog ubojice nema postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje da je stvarna brojka puno veća – gotovo 700,000 oboljelih.
Također, prema podacima CroDiab registra, više od polovice oboljelih od dijabetesa ima povišen krvni tlak, a njih čak 85% ima prekomjernu težinu.


Podsjećamo, Hrvatski je Sabor prije dvije godine donio odluku o obilježavanju Hrvatskog dana šećerne bolesti 14. svibnja kako bi upozorili na porast oboljelih, povodom kojeg Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira ovu akciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije