HAK podsjeća

Ako ovo od 15. 11. nemate u prtljažniku, moglo bi vas stajati 700 kuna

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Ako ovo od 15. 11. nemate u prtljažniku, moglo bi vas stajati 700 kuna
17.11.2015.
u 09:17
Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače)
Pogledaj originalni članak

Od 15. studenog 2015. godine do 15. travnja 2016. godine. obvezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, podsjeća HAK. 

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili/i nakon tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

>> Pripremite automobil za zimu – evo koliko će vas to stajati!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar emigrant
emigrant
11:01 17.11.2015.

Interesantno je da se zimske gume testiraju samo u ekstremnim uvjetima, ali mi se vozimo sa zimskim gumama (u vrijeme kad je propisano) kad su temperature različite (evo ovih dana je do 20). Logika mi govori da bi najbolji izbor bile all season zbog temperatura gdje više nemamo jasnu podjelu ljeto-zima a i snježnih dana je jako malo u nizinama. Ovako ispada da se zimska guma više vozi na temperaturama za koje nije predviđena. Bilo bi zanimljivo čuti što kažu objektivni stručnjaci, a ne ovi koji navijaju da industrija guma profitira.

DU
Deleted user
12:57 17.11.2015.

Kao obaveznu opremu trebalo bi uvesti i pancirke i šljemove, takva su vremena dragi moji.

Avatar patkovic
patkovic
11:07 17.11.2015.

sve što izreketare neka im bude za kemoterapiju