Automobili ne mogu biti ni 'zeleni' ni ekološki 'čisti', upozoravaju Norvežani

Foto: import
Automobili ne mogu biti ni 'zeleni' ni ekološki 'čisti', upozoravaju Norvežani
07.09.2007.
u 08:58
Pogledaj originalni članak

OSLO - Nema automobila koji je "zelen", ekološki "čist" ili "prijatelj okoliša", prema veoma strogim smjernicama za oglašavanje koje će idućeg mjeseca stupiti na snagu u Norveškoj.

"Automobili ne mogu ni po čemu biti dobri za okoliš, samo mogu biti manje štetni od drugih", upozorava Bente Oeverli, dužnosnica u uredu pravobranitelja potrošača.

Proizvođači automobila kao što su Toyota, General Motor's Opel, Mitsubishi, Peugeot Citroen, Saab i Suzuki tijekom ove godine su za oglašavanje svojih proizvoda rabili riječi koje, prema ocjeni nadzornog tijela, može potrošače dovesti u zabludu, rekla je Oeverli.

Tako Toyota u reklami za Prius opisuje tog mješanca između benzinca i električnog automobila kao "automobil koji je najveći prijatelj okoliša u svijetu".

"Tvrdi li netko da je njegov automobil više 'zelen' ili da je 'veći prijatelj okoliša' nego drugi, onda to mora dokumentirati, od proizvodnje do ispusnih plinova, korištenja energije i recikliranja", dodala je.

"U praksi je to nemoguće", kazala je za strože smjernice koje će u Norveškoj stupiti na snagu 15. listopada.

U smjernicama koje će se poslati proizvođačima automobila stoji: "Tražimo da se riječi poput 'prijatelj okoliša', 'zelen', 'čist', 'prirodan' i slično ne rabe u prodaji automobila".

(Hina)

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr