kim dotcom

Mega – novi servis kreće na godišnjicu gašenja Megauploada

Foto: Screenshot Mega
Mega – novi servis kreće na godišnjicu gašenja Megauploada
02.11.2012.
u 10:35
Na novom će servisu korisnici pohranjivati šifrirane datoteke za čije dešifriranje samo oni imaju ključ
Pogledaj originalni članak

Mega, novi servis za pohranu podataka Kima Dotcoma, s radom će krenuti 19. siječnja, točno godinu dana nakon što je ugašen njegov prethodnik Megaupload. Stranica je već otvorena pod načelom "Veći, bolji, brži, jači, sigurniji", no na korištenje će trebati pričekati do iduće godine. Dotcom, koji je s partnerima u ugašenom Megauploadu uhićen u Novom Zelandu te čeka izručenje SAD-u zbog kršenja autorskih prava, reketa i pranja novca,  najavio je pokretanje novog servisa u razgovoru za Wired.

Dotcom je "pao" jer su neki korisnici Megauploada pohranjivali datoteke kojima se krše autorska prava. Kako bi se pravno zaštitio, Mega će raditi na drugačiji način – na novom će servisu korisnici pohranjivati šifrirane datoteke za čije dešifriranje samo oni imaju ključ. Kako se ključ neće nalaziti na Meginim serverima, vlasti će u slučaju zapljene servera pronaći samo nečitljive podatke. Time Dotcom sa sebe dodatno skida odgovornost za eventualna kršenja autorskih prava korisnika.

Megaupload je do svog gašenja u siječnju ove godine bio iznimno popularan servis koji je svojim pokretačima donio golemo bogatstvo. Ostaje nam vidjeti hoće li Mega ići istim putem te hoće li Dotcomu i suradnicima donijeti nove pravne probleme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.