DOMAĆA JELA PREMA TRADICIONALNIM RECEPTIMA

Grenadir marš, krpice sa zeljem, tafelšpic... Sastavili smo popis gdje se u metropoli jede 'praf po zagrebački'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Neva Zganec/PIXSELL/Bistro Točkica
1/21
26.11.2024.
u 08:00

Na dnevnim su listama, primjerice, utorkom špek-fileki, a četvrtkom jetrica na naglo. Poslužuju se i abšmalcane mahune, punjena paprika, kajzeršmarn, pa i sok od bazge

Svako jutro na Dolac po svježe namirnice, a onda trk u kuhinju. Zamijesila bi tijesto s domaćim jajima, razvila ga i tanko narezala kako bi dobila rezance, a onda ih uz dobar komad mesa i povrće s placa stavila u lonac. Dok bi se tako krčkala juha, baka bi pekla puricu s mlincima pa na jednake komade rezala orehnjaču koju je pripremila večer prije. Ukusna slastica predstavljala bi završnicu ručka, a baš ti recepti, prenošeni s koljena na koljeno, čuvali su duh tradicije i okuse djetinjstva te podsjećali na vremena kada se jelo fino i jednostavno. No, u metropoli se i dalje kriju dragocjeni kutci gdje se još spremaju domaća jela po starim receptima pa smo sastavili listu mjesta na kojima možete doživjeti takav gastronomski užitak.

K'o da si došel k baki doma

Za predjelo domaći zapečeni štrukli sa špekom, potom tafelšpic serviran u starinskom emajliranom lončiću ili pohani picek i rizi-bizi, a za desert štrudla od jabuka. Točkica se smjestila na Trešnjevki, u Maceljskoj 21, a ondje se jede "k'o da si došel k baki doma". Nude se brojne delicije domaće kuhinje, a može se birati i s dnevnog jelovnika. Utorak je tako dan za špek-fileke, četvrtkom se gušta uz jetrica na naglo poslužena s restanim krumpirom i čipsom od luka, a nedjeljom se može omastiti brk uz puricu i mlince. Petak je pak riblji dan pa se nudi sedam morskih tanjura, a zaželite li se domaće kuhinje, za jela u Točkici morat ćete izdvojiti do 29 eura.

Na stol stižu ravno iz peći

Nose titulu omiljene delicije zagrebačke kuhinje, nastali su kao jednostavno seljačko jelo, a spremali su se od sastojaka koji su se mogli naći u svakom domu. Danas su tradicionalni specijalitet koji se može služiti kao predjelo, glavno jelo ili desert, a brojne vrste mogu se pronaći u središtu grada, u lokalu La Štruk u Skalinskoj 5. Nude ondje zapečene i kuhane štrukle, slatke i slane varijante, od onih klasičnih sa sirom, jabukom i cimetom te s orasima i medom ili borovnicom do verzija s dimljenom paprikom, tartufatom... Nema kakvih nema. Na stol stižu vrući, ravno iz peći, a mogu se kušati po cijeni od 6 do 7,50 eura.

"Praf po zagrebački" u centru

Kod njih se jede i pije, kako i sami vole reći, "praf po zagrebački", a ime su dobili po ficlekima, malim zalogajima koji se mogu "napiknuti s nogu". Na daskicama se uz gemišt može tako guštati u špeku, čvarcima i kobasama koji dolaze s kiselišem i lukom, a nude u gostionici Ficlek, poručuju, i nešto konkretno. Svi sastojci su domaći i autentični, s Dolca i lokalnih OPG-ova, a u lokal na adresi Pod zidom 5, u blizini katedrale, dolazi se na jela koja se spremaju po majčinim i bakinim recepturama. Krumpir- salata, abšmalcane mahune, grenadir marš, krpice sa zeljem, faširanci, sarma i pire-krumpir... ondje se mogu pojesti, a škropec ili sok od bazge, maline i višnje popiti. Prizalogajit ćete u Ficleku za do 20 eura, a na izlazu se preporučuje obvezno zgrabiti jedan "505 s crtom".

Svi putevi vode Kod Pere

Ajngemahtec, čobanac, punjena paprika, zagrebački odrezak, sataraš, bučnica, palačinke... nude pak Kod Pere. Kultni lokal nalazi se u Rubetićevoj 25 na Šalati, u blizini Schlosserovih stuba, a brojni gosti posjećuju ga već desetljećima upravo zbog tradicionalnih jela. Nerijetki znaju svratiti tijekom radnog tjedna, kada dnevno nude po dva gableca koji se mogu uzeti po cijeni od sedam do devet eura, a za ostala jela ide do 20. Jedna od omiljenih stvari je i terasa lokala s koje se pruža pogled na krovove kuća u Vlaškoj.

Legendarna meka u Remetama

Biser zagrebačke kuhinje koji je svoja vrata prvi put otvorio prije čak 102 godine krije se u Remetama. Legendarna gostionica poznata je kao meka za goste željne domaće hrane, a i danas se u Skenderici mogu pojesti brojne delicije koje podsjećaju na djetinjstvo. Preporučuje se da priču tamošnjih tradicionalnih zalogaja treba početi s domaćim pogačicama, paštetom od čvaraka, sirom i vrhnjem ili šufnudlama s biftekom i gljivama, a onda se prebaciti na glavno jelo, primjerice juneće obraze s domaćim njokima ili pečenoga kopuna s mlincima. Može se ondje zasladiti i s kajzeršmarnom, a za jela koja nude treba izdvojiti do 25 eura.

Čari kuhinje u mlinu u Gajnicama

Na gablec s repertoara domaće kuhinje možete poći i u šarmantni restoran koji nosi ime V starem melinu. Kako mu naziv i govori, smješten je u autentičnom mlinu iz 16. stoljeća koji još proizvodi vlastito brašno, a na drvenim klupama i u starinskom okružju može se guštati uz tradicionalne zalogaje. Nudi se tako domaći sir s vrhnjem, kao i goveđa juha s domaćim rezancima i povrćem. Gušta se i u pljukancima, raznim gulašima, telećem odresku, palenti, blitvi s krumpirom, restanom krumpiru i domaćem kruhu. Cijene jela idu do 40 eura, a lokal se nalazi u Gajnicama, na adresi Junkovićev put 2b.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije