SAVJETUJEMO Kako tijekom ljetnih mjeseci sačuvati lak na automobilima, te čime održavati vozilo

Pažnja prema automobilu štedi novčanik

Foto: Foto: Željko Lukunić
Pažnja prema automobilu štedi novčanik
19.08.2008.
u 12:15
Pogledaj originalni članak

Mnogi vozači zimi posvećuju više pozornosti pranju i čišćenju automobila. Zbog prljavijih kolnika i činjenice da se prometnice posipavaju i solju, češći su odlasci u autopraonice. Ljeti pak mnogi zanemaruju vozilo, što nije dobro.

Tijekom ljetnih mjeseci mnogi se odlučuju na putovanja izvan mjesta boravka kada se, u odnosu na svakodnevnu gradsku vožnju, ostvaruju i veće brzine. Ta je veća brzina još izraženija putuje li se autocestama.

S obzirom na to da su ljeti više temperature, na putu može zasmetati gomila mušica, leptirića ili buba, koje se doslovno zalijepe za prednji dio vozila. Imate li automobil svjetlijih boja, novi su "ukrasi" vrlo vidljivi. Svakako ih treba što prije ukloniti jer, osim toga što ružno izgledaju nisu dobri za lak automobila.

Pri skidanju ostataka letećih insekata, pogotovo ako su se već dobrano zalijepili za lak, potrebno je malo pozornosti. Pranje samo hladnom vodom i nakon toga brisanje može biti pogubno za lak. Postoji mogućnost da se struganjem i bez dovoljno opreza ogrebe i ošteti lak, što iziskuje skupe popravke kako poslije ne bi bilo korozije, a posljedice su vidljive i ružne.

Stoga preporučamo da se odmah nakon puta  bez obzira na to je li riječ o mjestu za odmor ili na povratku kući  uputite u praonicu, u kojoj posebnu pozornost treba posvetiti baš tom, prednjem dijelu automobila. Vozilo je u tim slučajevima najbolje oprati ručno jer četke ne mogu skinuti svu nečistoću.

Najbolje je rješenje topla voda, a važno je znati da što je nečistoća na vozilu starija, potrebno je više strpljenja u pranju. Preporuka je nečiste dijelove natopiti toplom vodom te uz pomoć mekane spužve prebrisati nečistoću.

Ako se tako ne može ukloniti prljavština, ne treba gubiti strpljenje, ali nikako ne pokušavajte koristiti deterdžent za pranje posuđa jer može nagristi lak, a i može biti štetno za gumene dijelove. Najbolje je koristiti šampon za automobil. Natopite njime prljavštinu, pričekajte minutu, dvije, prebrišite spužvom i tada će se bez posljedica ukloniti nečistoća.


Mnoge vrste drveća ispuštaju smolu

Mnogi tijekom ljeta traže svaki mogući parkirališni prostor u hladu kako bi temperatura u automobilu bila što niža. Tako je uobičajeno da se automobili ostavljaju ispod drveća. Tu treba biti oprezan. Mnoge vrste drveća ispuštaju tekućinu i smolu koja može oštetiti lak automobila. Pokrije li smola ipak automobil, preporučamo da se u specijaliziranim prodavaonicama kupi tekućina za odstranjivanje smole. Nije preporučljivo čišćenje benzinom, acetonom ili sličnim preparatima koji mogu trajno oštetiti lak.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr