prava iz osiguranja

Promjene važne za sve vozače: 'Želi se dodatno smanjiti broj prometnih nesreća'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
automobili
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ilustracija - promet, kiša
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
Ilustracija
03.01.2024.
u 00:10
U 10.000 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u prošloj godini, pobjeglo je 166 vozača, a 4730 vozača u 24.000 prometnih nesreća s materijalnom štetom
Pogledaj originalni članak

Izmjenom Zakona o obveznim osiguranjima u prometu uvedene su promjene važne za sve vozače. Naime, oni koji pobjegnu s mjesta prometne nesreće od ove godine gube prava iz obveznog osiguranja, a osiguravateljske kuće mogu se naplatiti u maksimalnom iznosu od 12 prosječnih neto plaća. 

"Kada se radi o prometnim nesrećama s materijalnom štetom, s drugim sudionikom treba ili popuniti EU izvješće, razmijeniti podatke, dok u situacijama s ozlijeđenim osobama, dužni ste pozvati policiju, ostati na mjestu događaja i pomoći unesrećenim sudionicima", kazao je Nikola Milas, pomoćnik voditelja Službe prometne policije, za HRT

U 10.000 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u prošloj godini, pobjeglo je 166 vozača, a 4730 vozača u 24.000 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

VEZANI ČLANCI:

"U zadnjih deset godina, kada se radi o prometnim nesrećama s poginulim osobama, nismo još imali situaciju da u konačnici nismo pronašli počinitelja koji je skrivio tu prometnu nesreću", istaknuo je Milas.

Hrvatski ured za osiguranje pojašnjava: "Uvođenjem ove odredbe želi se dodatno smanjiti broj prometnih nesreća s obzirom na činjenicu da vozači pod utjecajem alkohola ili droga više nemaju mogućnost bijega s mjesta prometne nesreće kao okolnosti koja bi ih oslobodila od gubitka prava iz osiguranja".

Dakle, osiguravajuća kuća oštećenom će namiriti štetu, no onda će se naplatiti od svojeg osiguranika. Također, novost je i da vozači sami biraju tko će popraviti štetu te tu ponudu prilažu osiguravateljskoj kući.

VIDEO Spašavanje putnika nakon što se zrakoplov Japan Airlinesa zapalio na pisti u tokijskoj zračnoj luci Haneda

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar utunelu
utunelu
07:49 03.01.2024.

glavna promijena lezi u auto skolama koje nikad nije nitko spomenuo,danas svatko može voziti platis i vozis..