ŽELJKO MARČEC

'Slogan mi je: Ako nije na Twitteru, nije se ni dogodilo'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Željko Marčec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Željko Marčec
08.06.2014.
u 15:00
Na Twitteru sam uvijek i nema me nikad. Vrijeme s obitelji je neprocjenjivo te ćete me teško vidjeti da, dok igram košarku s juniorom, držim mobitel u ruci. Probao sam, jednostavno je preteško tako biti dobar u košarci
Pogledaj originalni članak

Kada netko ima 60.000 tweetova, onda je jasno da je riječ o vrlo aktivnom korisniku Twittera. Željko Marčec ili jednostavnije @marcec jedan je od najaktivnijih i domaćih tviteraša, a tvita i zabavlja ekipu na toj društvenoj mreži još od daleke 2007.! Na snimanje za iQ magazin stigao je u Star Wars majici “Martin, I am your father”, posvećenoj 8-godišnjem sinu, a od gadgeta je pokazivao samo Nikeovu narukvicu FuelBand.

Kako tvoja obitelj i prijatelji gledaju na tvoje tvitanje?

– Imam prekrasnu obitelj koja je tolerantna prema mom poroku – Twitteru. A i svaki od nas se na drugačiji način opušta. Netko više gleda televiziju, netko radije čita i piše na Twitteru. Kad sam u društvu, najmanje koristim društvene mreže, ali se od smartphonea rijetko odvajam. Na goričkim TweetUpovima nema se vremena tvitati od smijeha, a i masni su nam prsti od ćevapa.

Koliko vremena uopće provedeš na Twitteru?

– Tu sam uvijek i nema me nikada. No fer bi bilo reći da je u korištenju Twittera bilo i kasnih odlazaka na počinak i ranih, ranih buđenja.

Naravno, vrijeme s obitelji je neprocjenjivo te ćete me teško pronaći na igralištu da, dok igram košarku s juniorom, držim mobitel u ruci. Probao sam, jednostavno je preteško tako biti dobar u košarci. Ali zafućkat će on svoje ako se baš nešto bitno bude događalo pa ću uzeti time-out.

Koji je po tebi danas bonton korištenja smartphonea u izlasku ili na kavi?

– To ovisi o društvu s kojim se nalaziš. Naravno da nije pristojno buljiti u telefon ako netko s tobom pokušava razgovarati. Trudim se biti što svjesniji tih situacija te se prilagoditi. Bilo je nekoliko pokušaja kad bismo telefone stavili jedan na drugi s ekranom prema dolje te je onaj tko prvi uzme telefon morao platiti ručak. To je odličan način kako provesti ručak s prijateljima u miru.

Koje sve uređaje i gadgete posjeduješ i koji ti je najdraži?

– Posjedujem popriličan broj gadgeta, ali od onih koji me danas vesele posebno izdvojio bih Nike+ FuelBand koji broji korake i motivira me da se više krećem, Google Chromecast, dodatak televizoru koji svaki televizor pretvara u pametni, Nexus 7, tablet uz pomoć kojeg najviše konzumiram online sadržaj. Najviše me pak u zadnje vrijeme impresionirao Google Glass koji mi je, nećete vjerovati, posudio dotad samo virtualni poznanik s Twittera.

A Nike je baš objavio da gasi odjel za FuelBand.

– Nike FuelBand bio je jedan od prvih sudionika na području nosivih tehnologija, a budući da je poznata njihova uska suradnja s Appleom (Tim Cook sjedi u upravnom odboru Nikea), kladim se da će FuelBand biti integriran u novi Appleov iWatch.

Jesu te mnogi vukli za rukav i žicali da im posudiš Google Glass?

– Kako je Glass bio posuđen na kratko vrijeme, više sam stvari objavio tek nakon što sam ga već vratio. Ali bilo je nekoliko ljudi koji su bili zainteresirani te su, naravno, nakratko probali.

Velika su ti zanimacija i audioknjige. Ne smeta ti što je na njima samo jedan glas? Ja sam jedan SF tako odradio u autu i bilo mi je malo premonotono.

– Audioknjige moja su nova velika ljubav. “Čitam” ih kad idem pješice na posao i s posla, dok trčim. Uglavnom, kad sam sam, imam slušalice u ušima i slušam knjigu. Zasad se držim publicistike pa mi ne smeta jedan glas. Sve knjige koje su se godinama gomilale na Kindlu nakon prelaska na audioknjige sada su pročitane.

Otkad točno tvitaš (barem približno), koji smartphone i Twitter klijent koristiš te koje su ti još najdraže aplikacije bez kojih teško možeš zamisliti svakodnevicu?

– Točno od 25. siječnja 2007. godine. Bilo je to dosta pusto mjesto do negdje travnja 2009. kad je nastao prvi veći val novih korisnika iz Hrvatske. Trenutačno koristim telefon Nexus 4, a kao Twitter klijent koristim službenu Twitter aplikaciju. Posljednjih godinu dana pasionirano “čitam” audioknjige te mi je Audible jedna od najdražih aplikacija. Google Keep, koji ima opciju podsjetnika prema lokaciji, i recimo RunKeeper kojim uz pomoć GPS-a pratim sve svoje sportske aktivnosti. Google Maps također je odlična aplikacija uz koju u realnom vremenu možete vidjeti kakva je gustoća prometa na pojedinim pravcima u Zagrebu te će vam u navigaciji predložiti alternativni pravac kako ne biste upali u gužvu. Sjajno!

Kako doživljavaš Twitter zajednicu u Hrvatskoj?

– Twitter zajednica je fenomenalna. To je mjesto gdje sam od virtualnih poznanika stvorio na desetke novih prijatelja, s kojima se rado družim i u offline svijetu. S nekima se nikad nisam upoznao, ali su mi rado posudili (poslali poštom) PS3 igru da isprobam, s nekima sam suborac u Battlefieldu, neki su mi pak pomogli pronaći kabanice neposredno prije kišnog koncerta. Neki su mi prekooceanski tviteraši pomogli u kupnji novog gadgeta. Jako puno pozitivnih primjera imam, a vjerujem da imaju i drugi.

Postaju li domaći tviteraši utjecajniji na društvo i političare?

– Koliko je Twitter utjecajan, trebalo bi pitati političare. Nadam se da nas prate jer se na Twitteru dosta otvoreno govori o svim temama, pa i o politici. Dnevnu politiku ne pratim, ali svaki bitan događaj bude popraćen na Twitteru. Ionako mi je geslo zadnjih nekoliko godina: ako nije bilo na Twitteru (misleći pritom na moj timeline), nije se dogodilo. Dobar je to filtar hrpe informacija koja nam je danas na raspolaganju.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.