NASLJEDNIK ML-A

Testirali smo GLE 350d, Mercedesovog premium golijata

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Mercedes GLE
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Mercedes GLE
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Mercedes GLE
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Mercedes GLE
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Mercedes GLE
24.10.2015.
u 17:05
Stalan pogon na sva četiri kotača dolazi uz 9-brzinski automatski mjenjač
Pogledaj originalni članak

Po izdržljivosti i robusnosti nadaleko poznat ML Mercedes-Benz nedavno je zamijenio modelom GLE. Novo izdanje premium terenca, naime, ponijelo je i novi naziv. Pred Mercedesom GLE ozbiljan je zadatak jer njegov se predhodnik isticao odličnim prodajnim rezultatima. GLE je startao sa sličnom početnom cijenom, no s daleko izdašnijom i tehnološki naprednijom opremom. Dizajnerski, očita je poveznica s ML-om, što je i razumljivo jer kupci Mercedesova terenca vole 'kockaste' obrise. No, konačan su rezultat uglađenije, mekše linije. Luksuzan veliki SUV - dug 481,9 cm - ipak je i dalje spreman za ozbiljne terenske izazove.

Unutrašnjost je modernizirana više od vanjskog izgleda. U kožom presvučenoj i aluminijskim detaljima ukrašenoj kabini ističe se i novi centralni upravljački sustav Command putem kojega vozač i u vožnji može brzo i jednostavno dohvatiti sve potrebne informacije i komande. Među njima je i Dynamic Select, koji vozaču omogućava izbor između četiri programa vožnje: Comfort, Sport, Eco i Individual. Sjedala su široka i udobna, idealan položaj za upravljačem lako je pronaći, a isprobani GLE vozača ni putnike ne umara ni tijekom dužih putovanja.

Čitava motorna gama modela GLE troši manje od one za ML (u prosjeku 17 posto ), a isprobani 3,0-litreni turbodizelaš 350d za Mercedes GLE čini se najlogičnijim izborom. Razvija 258 KS, radi uglađeno, buka motora u kabini se jedva čuje. Na stotinu prevaljenih kilometara u prosjeku treba 6,5 litara goriva. S obzirom na oblik, veličinu i težinu automobila, iznenađuje ubrzanje od samo 7,1 s do stotke. Agilnosti svakako pomaže i odličan 9-brzinski automatski mjenjač, za ovu priliku u kombinaciji s 4Matic stalnim pogonom na sva četiri kotača. Uz njega, GLE donosi i niz sustava pomoći vozaču, koji na višu razinu podižu komfor, sigurnost, ali i off road sposobnosti. Oprema testnog primjerka jako je bogata. Obuhvaća čak i sustave poput asistenta za bočni udar vjetra. Takav GLE 350d 4Matic stoji 106.275 eura odnosno 810.155 kn.

>> Mercedesova SUV ergela stigla u hrvatske salone

>> Mercedes srušio rekord - u rujnu isporučio 188.444 automobila

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BU
bugatti
23:33 24.10.2015.

Ipak mora se priznati da je ovo izuzetan autumobil - jedino ovdje navedena potrosnja od 6,5 l/ nije realna i nitko ju ne moze ostvariti kako god vozio ! A stari model je imao velikih problema sa elektronikom i zato su ga se mnogi rijesili ! Nadam se da je to u ovome modelu rijeseno ?

CO
Cosinus
07:26 25.10.2015.

Zanimljiv je podatak da je do 100 za 7,1 s. Za takav auto je to fenomenalno.

SM
SmellsLikeŠit
10:47 25.10.2015.

Hoćete mi pokloniti jedan?