ISKUŠALI SMO

Titanska snaga sapeta u kartici

02.12.2001.
u 00:00
Titanium 500 trenutačno je najjača grafička kartica na tržištu
Pogledaj originalni članak

Nova Titanium serija nVidijinih GeForce3 procesora počela se pojavljivati i na domaćem tržištu. U ruke (a srećom i računalo) stigla su nam dva Herculesova modela, slabiji pod nazivom 3D Prophet III Titanium 200, te jači 3D Prophet III Titanium 500.

Titanium 200 u GeForce 3 svijetu predstavlja ono što su u GeForce2 generaciji bile MX kartice. Riječ je o grafičkom čipu koji predstavlja ponajbolji spoj performansi i cijene na tržištu. Konkretna Herculesova kartica stiže sa dva CD-a, na jednom se nalaze driveri i prateće aplikacije, a na drugome PowerDVD, poznati program za gledanje DVD filmova. Istini za volju, u softverskom pogledu ima i bogatijih kartica, no to se uvijek odražava i na cijeni.

Kartica dolazi sa 64 MB DDR RAM-a, a sa stražnje strane nalaze se VGA i TV izlaz.

Dizajn je tipično plavičasto herkulesovski, a dominiraju veliki pasivni hladnjaci oko ventilatora. Izrada djeluje kvalitetno, a, uostalom, Herculesove kartice oduvijek su spadale među one koje su najpogodnije za overklokiranje. Kad smo kod overklokiranja, valja spomenuti kako je ovo omogućeno unutar samih drivera. U osnovi, Herculesovi driveri posve su nalik nVidijinim referentnim driverima, s ponekom dodatnom opcijom kao što je ova.

Titanium 500 trenutačno je najjača grafička kartica na tržištu, a ova Herculesova implementacija u pogledu dizajna potpuno nalikuje prethodnom modelu, te također ima ugrađena 64 MB DDR RAM-a. Međutim, sa stražnje strane osim VGS i TV izlaza nalazi se i DVI izlaz, što je razlika u odnosu na prethodni model. Valja spomenuti kako obje kartice imaju vrlo dobru kvalitetu slike na TV-u, što nije slučaj na svim GeForce3 karticama i jako ovisi od konkretnog proizvođača kartice.

Obje kartice testirali smo koristeći Detonator 21.81 drivere pod Windowsima ME, te 21.83 pod Windowsima XP. Konfiguracija na kojoj smo obavili testiranje sastoji se od Athlona na 1.2 GHz, 512 MB SDRAM-a, Asusove A7V133 matične ploče i 75 GB IBM-ovog tvrdog diska.

Testiranje je pokazalo prilično zanimljivu stvar, a to je činjenica kako su na nižim rezolucijama na našoj testnoj konfiguraciji ove dvije kartice relativno izjednačene. Razlike se počinju primjećivati pri većim rezolucijama, te, ponajviše, kod uključenja antialiasinga (izglađivanja nazubljenih rubova površina, osobito primjetnog u nižim rezolucijama).

GeForce3 Titanium 500 ovdje se pokazao pravim majstorom. Uz ovu karticu na našoj konfiguraciji bez problema je bilo moguće premašiti stotinu FPS-ova u Quake III Areni (OpenGL) u rezoluciji 1280x1024 koju će preferirati vlasnici većih monitora.

Visoke performanse ova kartica pokazala je i kod antialiasinga. Uz standardne 2x i 4x modove, tu je (kao na svim GF3 čipovima) i nVidijin hardverski podržan Quincunx antialiasing. Iako je po svemu sudeći kvalitetom nešto iza ATI-jevog Smoothvisona, Quincunx svejedno izgleda odlično. Po kvaliteti se nalazi između 2x i 4x modova, a i performanse mu se također nalaze tu negdje. Uključivanje ove opcije u 1280x1024 rezoluciji i to pod 32-bitnom bojom još je uvijek ostavljalo vrlo igrivih 55 sličica u Quakeu III.

Titanium 200 u ovim nebeskim visinama ipak nije mogao pratiti starijeg brata, pa ipak, ostao sam prilično zadivljen izvedbom ove kartice na rezolucijama do 1024x768. U tom rangu ova kartica zaostaje tek neznatno.

Slične rezultate pokazao je i 3D Mark 2001 kojim smo testirali Direct3D performanse, a koji također pokazuje da se razlika između ove dvije kartice to više povećava što se uključuju zahtjevnije rezolucije i antialiasing.

Konačan dojam o obje kartice iznimno je povoljan. Ukoliko radite na rezolucijama do 1024x768 (što se odnosi na monitore do 17 inča) i vrhunske antialiasing performanse nisu od ključnog značaja, izbor je definitivno Titanium 200. Toliko snage za tu cijenu ovog trenutka definitivno ne nudi ni jedan drugi grafički čip na tržištu.

No relativno povoljnu cijenu ima i Titanium 500, ili barem znatno manju nego prva generacija GF3 kartica. Ovo je izvrstan izbor za sve vlasnike 19 inčnih monitora (i većih) koji sada konačno na svojim ekranima mogu dobiti dobru brzinu prikaza na rezolucijama koje su primjerene toj veličini monitora. S druge strane, ovakva kartica i nama ostalima ostavlja otvoreno pitanje - je li sada kada imamo dovoljno 3D snage u grafičkoj kartici vrijeme za prelazak na veći monitor?

Pogledajte na vecernji.hr