DONOSIMO POPIS

Vozači, budite oprezni! Kamere za brzinu postavljaju se na 84 nove lokacije, uključujući i autoceste

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Na više lokacija u gradu vrebaju nove kamere za nadzor brzine
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Na više lokacija u gradu vrebaju nove kamere za nadzor brzine
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Na više lokacija u gradu vrebaju nove kamere za nadzor brzine
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Na više lokacija u gradu vrebaju nove kamere za nadzor brzine
07.10.2024.
u 11:00
Ovaj posljednji val postavljanja dovodi nas do ukupno 588 lokacija s kućištima za nadzor brzine u cijeloj zemlji, a na raspolaganju će biti 194 kamere koje se rotiraju među tim kućištima.
Pogledaj originalni članak

Sve veći broj nesreća na cestama postaje alarmantan, a prilagodba brzine propisima hitna je mjera za povećanje sigurnosti na prometnicama. Prema statistikama, brzina je jedan od ključnih faktora koji pridonosi ozbiljnosti prometnih nesreća. Stoga je važno da vozači budu svjesni svoje brzine i da je prilagode uvjetima na cesti, jer svako prekoračenje može imati fatalne posljedice. U cilju suzbijanja ovog problema uvedene su nove lokacije za nadzor brzine, koje vozači moraju imati na umu kako bi izbjegli neželjene posljedice i potencijalne kazne.

Prema informacijama iz Autoneta, prije početka turističke sezone, objavljen je opsežan popis od 468 lokacija na kojima su postavljena kućišta za kamere za nadzor brzine. Ova mjera je uvedena kako bi se spriječili incidenti tijekom ljetnih mjeseci kada je promet znatno pojačan zbog dolaska turista. Tijekom ljetne sezone, taj je popis proširen s dodatnih 40 lokacija, a Ministarstvo unutarnjih poslova nije stalo na tome. Do kraja rujna kućišta su postavljena na još 57 novih lokacija, a do kraja godine planira se dodatnih 27, što ukazuje na kontinuiranu borbu protiv brzine na cestama.

Sve više kamera, čak i na otocima!

Ove nove lokacije nalaze se na području 12 Policijskih uprava, a najviše kućišta postavljeno je u Primorsko-goranskoj županiji, gdje će ih do kraja godine biti čak 20. U Rijeci i okolici vozači će morati obratiti pozornost na pojačani nadzor, ali i na otocima Cres, Mali Lošinj, Rab i Krk, gdje su također postavljene kamere. Na području Istarske policijske uprave postavljeno je 13 kućišta, a vozači trebaju biti posebno oprezni prilikom vožnje kroz popularne destinacije kao što su Rovinj, Tar, Motovun, Buzet, Buje, Potpićan, Plomin, Lupoglav, Čepić polje, Vižinadu, Cvitane i Cerovlje.

VEZANI ČLANCI: 

Nadalje, nove lokacije postavljene su i u Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji, gdje je povećan broj kućišta kako bi se osiguralo poštivanje brzinskih ograničenja. PU Splitsko-dalmatinska dobila je kućište u Makarskoj, a PU Vukovarsko-srijemska postavila je kućište na cesti Vinkovci – Rokovci. Ova proširenja od vitalne su važnosti za smanjenje brzine, a time i rizika od nesreća.

Iako su do sada na zagrebačkoj obilaznici postavljena dva kućišta, sada se nekoliko kućišta nalazi i na autocestama, što predstavlja značajan pomak u strategiji kontrole brzine. PU Krapinsko-zagorska dobila je kućište na autocesti A2, kod mjesta Đurmanec, dok se najviše kućišta nalazi na A7 u Primorsko-goranskoj županiji. Ove lokacije su iznimno važne jer se radi o glavnim prometnicama na kojima se često vozi velikim brzinama.

Ovaj posljednji val postavljanja dovodi nas do ukupno 588 lokacija s kućištima za nadzor brzine u cijeloj zemlji, a na raspolaganju će biti 194 kamere koje se rotiraju među tim kućištima. Ove kamere ne samo da će detektirati prekoračenje brzine već će također omogućiti praćenje drugih prometnih prekršaja. Uz to, nove tehnologije omogućuju nadzor i za prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa ili nepropisnog korištenja telefona.

Iako se planira označavanje svih lokacija prometnim znakovima, apeliramo na vozače da budu oprezni i poštuju prometne propise. Svako odgovorno ponašanje na cesti može značajno smanjiti rizik od nesreća. Vozači bi trebali redovito provjeravati novosti vezane uz promet i prilagođavati svoju vožnju kako bi osigurali svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu. Tako će svi imati sigurniju vožnju, a strah od nesreća bit će znatno manji.

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Automobil VW Tiguan Allspace

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

TO
tomislav10
13:02 07.10.2024.

Nisu oni kupili 84 nove kamere već 84 nova kućišta za kamere. Kamera ima puno manje i njih sele po kućištima, tako da je u svakom trenutku većina kućišta prazna. A to bi moglo spadati pod zavaravanje javnosti i vozača , jer tom logikom mogu po Hrvatskoj staviti 15.000 kućišta, pravih ili lažnih...

RE
retfala
13:28 07.10.2024.

Znam roma koji je uslikan,on kaže bar 50 puta,nije platio niti jednu.Navodno nemaju načina da se naplate,a on dere i dalje.Normalno,namiriti će se od Hrvata,a manjne ne "talasaj".

CE
CenzuriranUskoro
12:15 07.10.2024.

žalosno da za Istru putujem Slovenskim autocestama bez brige koliko puta se vozio godišnja vinjeta je više nego isplativa i kamere su tamo jasno označene.