Naučiti voziti mogu samo u Zagrebu i odnedavno u Puli

Vozači s invaliditetom - autoškole ih ne podučavaju vožnji

Vozači s invaliditetom - autoškole ih ne podučavaju vožnji
22.12.2009.
u 17:30
Pozvali su Vladu da osigurava novac za sufinanciranje automobila na kojima bi mogli naučiti voziti. U svakom većem gradu invalidima bi se trebala omogućiti škola vožnje.
Pogledaj originalni članak

Osim skupe ugradnje posebnih komandi u automobile najveći je problem osoba s invaliditetom koje žele postati vozači to što samo dvije autoškole u Hrvatskoj nude takvu uslugu.

Zbog toga su početkom ovoga mjeseca, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca) u Zagrebu, Hrvatski autoklub i Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida organizirali stručni skup “Mobilnost osoba s invaliditetom – mogućnost stjecanja prava na upravljanje automobilom”.


Adaptacija 50.000 kuna
Najvažniji zaključak skupa, koji se održao pod pokroviteljstvom Vlade, bio je prijedlog Vladi da osigura novac za sufinanciranje prilagodbe automobila kojima bi kandidati s invaliditetom mogli učiti vožnju.

Troškovi adaptacije vozila iznose oko 50.000 kuna pa se autoškolama ne isplati organizirati invalidima polaganje vozačkog ispita.

Zbog toga je donedavno samo jedna zagrebačka autoškola podučavala invalide, a od prije mjesec dana invalidi mogu naučiti voziti i u Puli.

– Bez donacije Autokluba Pula-Rovinj to ne bismo uspjeli, a nadamo se da će u svakom većem gradu u Hrvatskoj invalidi moći naučiti voziti – rekao je vlasnik autoškole Denis Peloza, koji je i sam osoba s invaliditetom.

Upravljanje automobilom osobama s invaliditetom mnogo više znači od prijevoza.


Najbolje automatik
– Automobil je sredstvo pomoću kojeg stječu neovisnost – kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak.

Na skupu je sudjelovala i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je kazala da je osobama s invaliditetom auto ortopedsko pomagalo, koje im može život učiniti mnogo lakšim.

Kao najpogodnije automobile za prilagodbu za osobe s invaliditetom Zoran Kalauz iz Centra za vozila Hrvatske istaknuo je vozila s najklasičnijim automatskim mjenjačem s hidrodinamičkim konverterom momenta jer njime invalidi mogu najlakše upravljati.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.