Preuzimanja

Agrokoru i treća prilika za ulazak u slovenski Mercator?

Foto: Pixsell
Agrokoru i treća prilika za ulazak u slovenski Mercator?
03.09.2010.
u 19:00
Navodno je i NLB odjednom postao sklon Todoriću, prema kojemu ne skrivaju simpatije ni UniCredit i Petrol.
Pogledaj originalni članak

Banke vjerovnice od Pivovarne Laško zahtijevaju hitnu prodaju udjela u Mercatoru, čime se Agrokoru i treći put otvara prilika za ulazak u vlasništvo najvećega slovenskog lanca, piše Dnevnik.si.

Ulasku Agrokora u Mercator dosad je najviše bila sklona UniCredit grupa. No, zanimljivo, UniCreditu se u pritiscima na prodaju 23,3 posto Mercatora pridružila navodno i Nova Ljubljanska banka, druga najveća vlasnica Mercatora i najveća vlasnica Pivovarne Laško. U NLB-u najnoviji zaokret u naklonosti prema Agrokoru nisu komentirali, no ona je u najmanju ruku, pokaže li se istinitom, čudna. NLB je, naime, jedan od potpisnika travanjskog sporazuma prema kojem bi tri banke u vlasništvu Mercatora ostale do rujna 2012.

Za prodaju su, tvrdi se, dva člana NO-a – čelnik Petrola Aleksandar Svetelšek i dojučerašnji prvi čovjek KD fonda Peter Groznik. Svetelšek niječe da je ranije zagovarao prodaju Mercatora Agrokoru kao najboljem ponuđaču, ali priznaje da se nekoliko puta sastao s Ivicom Todorićem vezano za gradnju Agrokorovih benzinskih crpki, gdje vidi poslovnu priliku. K tome, Agrokor je i veliki dobavljač Petrola, i na hrvatskom i na slovenskom tržištu.

Prekjučer je, međutim, u javnosti procurila njegova ostavka na mjesto u NO-u Laškog, jer se, neslužbeno se doznaje, ne slaže s politikom banaka vlasnica oko toga treba li Pivovarna Laško prodati dionice Mercatora kako bi osigurala reprogram svojih kreditnih obveza kod vjerovnika, slovenskih i stranih banaka. Znakovito, poslije njega Peter Groznik “iz osobnih razloga” odstupio je s čelne pozicije KD fonda.

Iz slovenskog Mercatora kažu kako su svi odgovori oko prodaje u nadležnosti vlasnika dionica, a Uroš Marter iz Arkasa, koji je svojedobno vodio prodaju 21% dionica Mercatora za konzorcij šest banaka, jučer je rekao da, koliko zna, ondje nema još nikakvih prodajnih aktivnosti.

U Agrokoru, koji se prije nekoliko mjeseci kandidirao za kupnju, koja je zaustavljena, tvrde pak kako o eventualnim novonastalim okolnostima u Mercatoru nisu informirani, ali će intenzivno pratiti što se događa.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

MA
MahnitiTapir
11:19 04.09.2010.

Di je ona seljačina EUJanez? :-)

LO
lojtra
14:58 04.09.2010.

ISTRA = 90% SLOWENIJEN? MIČI DOLČIČI RDEČI KROVIČI PO KEH VAPČIČI KANTAJU :) OJ ISTRO U TRI DELA PONOVO ČEŠ BITI CELA :)

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
21:23 04.09.2010.

Gtotorić je pravi čovjek i treba kupiti sve što se može, tako da drugi nemogu ništa više kupiti u Hr