izgubili strpljenje

Čačić: Dina će se izdvojiti iz Diokija i nastaviti s proizvodnjom

Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
Čačić: Dina će se izdvojiti iz Diokija i nastaviti s proizvodnjom
02.07.2012.
u 10:30
Dinini dugovi bankama riješit će se imovinom na Žitnjaku i LNG-u, kaže Čačić
Pogledaj originalni članak

Radnici Dine petrokemije u sastavu Dioki grupe više ne mogu čekati. Kako su i najavili, od jučer ujutro blokirali su ulaz u postrojenje Dine u Omišlju, traže isplatu sedam zaostalih plaća i rješavanje stanja u tvrtki, što se dosad, unatoč obećanjima Vlade, nije dogodilo. Vlada se pravda da nema strateškog partnera koji bi bio spreman uložiti 15 milijuna eura neophodnih za pokretanje proizvodnje. Ministar Linić izjavio je da će zbog toga Dina i Dioki morati u stečaj, a Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dine pita zašto Vlada, ako zaista traži strateškog partnera, nije do sada raspisala međunarodni natječaj kao u brodogradnji?

Proizvodili bi biogorivo

Naime, prema njihovim spoznajama konkretne ponude dale su tvrtka MES iz Azerbajdžana, francuska Arkema, jedna od vodećih petrokemijskih tvrtki u Europi, i BIOM, tvrtka u vlasništvu Miroslava Gadže. Zainteresirana je, kaže Mihaljević, za otkup zemljišta u vlasništvu Dine i to za proizvodnju biogoriva. To potvrđuje, zaključuju u Sindikatu radnika Dine, da obnova proizvodnje neupitno ima budućnost i ekonomsku opravdanost. No uprava je zbog neriješenog vlasničkog statusa vezanih ruku, a u sindikatu sumnjaju da se zapravo pogoduje Hypo banci, koja je zajedno s Inom, HEP-om i HŽ-om trebala ući u vlasničku strukturu Diokija.

Do kada zapreke

Na njihova pitanja o budućnosti tvrtke nitko od mjerodavnih ne daje odgovore. Odlučno traže da im se isplate zaostale plaće, stoga će glavni ulaz u postrojenja u kojima se nalaze spremnici s opasnim tvarima biti blokiran do daljnjeg. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jučer je, pak, kazao da Dioki ne može opstati i morat će u stečaj. No, rekao je, iz Diokija će se izdvojiti djelatnost Dine, a odnosi s bankama, kazao je, regulirat će se kroz imovinu koju imaju na Žitnjaku i LNG-u. Dina će nastaviti proizvodnju, poručio je Čačić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
10:51 02.07.2012.

neka se pokrije ušima

ĆA
ćaćaća
10:32 02.07.2012.

ko njega šta pita?

TR
Trempetich
10:53 02.07.2012.

Jedini hrvat koji je ubio više mađara od bana Jelačića.