skandal

Ceh za dan kad je Burza postala Divlji zapad

Foto: ''
Ceh za dan kad je Burza postala Divlji zapad
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
26.07.2011.
u 18:34
Priznali su pogrešku, vratili stručnjake s godišnjeg te analiziraju nepravilnosti u trgovanju dionicama Zabe.
Pogledaj originalni članak

Skandal na Zagrebačkoj burzi koji se dogodio potkraj prošlog tjedna mogao bi u konačnici dovesti do puno ozbiljnijeg i odgovornijeg upravljanja Burzom. Nakon što je Burza prošli petak propustila zaustaviti trgovinu kad je postalo očito da je grupa investitora potpuno krivo shvatila odluku o dokapitalizaciji Zagrebačke banke te su plaćali nekoliko puta višu cijenu za dionicu Zabe, otvoreno je pitanje je li Burza mjesto poput Divljeg zapada gdje će se dopuštati da nadmoćni i bolje upućeni beskrupulozno financijski upropaštavaju naivne ili nedovoljno educirane.

Usto, za Burzu je posebno osjetljivo pitanje to što su realni dvoznamenkasti rast vrijednosti dionice Zabe tretirali kao tobožnji "dramatični" 77-postotni pad, na osnovi čega su na kraju neslavnog dana proglasili statistički pad ključnog domaćeg dioničkog indeksa od 4,6 posto. Umjesto da su proglasili rast.

Crobex mora na reviziju
Izvori bliski Hanfi otkrili su nam da je već sada jasno da su na Burzi morali primijetiti nepravilnosti u trgovini jer su bile potrebne čak četiri dražbe da se cijena korigira s uvodnih 218 kuna na 75 kuna. Isto tako, izvor blizak Hanfi smatra da je već sada jasno da Crobex mora na reviziju čak i prema pravilniku koji je napisala sama Burza.

Još je nejasno kakve će mjere Hanfa poduzeti protiv odgovornih u Burzi. Može se izreći javna opomena, ali i napisati mandatna kazna.

Na samoj Burzi su vrlo ozbiljno shvatili prošlotjedni skandal. Navodno su Hanfi priznali pogrešku, vratili stručnjake s godišnjeg te sad analiziraju zašto nisu primjenjivali pravila o nadzoru u opsegu u kojem su morali kad je bila riječ o trgovini dionicama Zabe.

Navodno su reakcijom Burze bili nezadovoljni i pojedini dioničari te se nagađa kako bi moglo biti vrućih tonova na idućoj Skupštini dioničara Burze.

Informacija digla cijenu
Zabina dionica zbog svega sada je u središtu pozornosti analitičara i iskusnih investitora. Ugledni investitor Nenad Bakić tako je na svom blogu primijetio da je cjenovno neutralna informacija o dokapitalizaciji Zagrebačke banke digla cijenu njezine dionice čak 30 posto.

Bakiću je vrlo zanimljivo i to što je tržišna kapitalizacija, tj. ukupna tržišna vrijednost Zabinih dionica sada dosegla više od 10 posto vrijednosti dionica banke majke UniCredita. Istodobno Zaba predstavlja samo 1,7 posto aktive UniCredita.

Mora se znati da je 10 posto vrijednosti UniCredita zaista impresivan iznos jer je riječ o jednoj od najmoćnijih europskih banaka, o pravom financijskom divu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
21:49 26.07.2011.

zab burza???

EU
EUfan
20:58 26.07.2011.

Ja sam popušio 15.000 kuna jer sam bio neobaviješten. Sam sam si kriv ali Burza je trebala znati da se split dionica provodi tako kao što je to učinila Ingra. Taj dan je bilo zaustavljeno trgovanje Ingrinom dionicom. Ja sam im poslao poruku u kojem ih želim izvjestiti da su - svojim neodgovornim nečinjenjem. Ali oni imaju mozak ali ga ne znaju koristiti.

DE
deus ex machina
08:41 27.07.2011.

Sve je to ....\".KULA OD KARATA \". Kad to pukne,a puknut će,....samo one zemlje koje nešto proizvode (Hrvtska na žalost nije među njima) moći će opstati. Sve ostale, mic po mic....idu u pravcu suvremenog robovlasničkog (svjetskog) sistema.