Hiroshi Tachigami


Čelni čovjek Marubenija: Zainteresirani smo za ulaganje u gradnju LNG terminala na Krku

Čelni čovjek Marubenija: Zainteresirani smo za ulaganje u gradnju LNG terminala na Krku
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
27.10.2014.
u 16:38
Japanska korporacija Marubeni Europower favorit je natječaja za izgradnju termoelektrane Plomin C
Pogledaj originalni članak

Na sutrašnjoj konferenciji Energy Market Forum Poslovnog dnevnika u KD Lisinski prvi će se put domaćoj javnosti predstaviti japanska korporacija Marubeni, favorit za pobjedu na natječaju za gradnju termoelektrane Plomin C. Čelni čovjek Marubeni Europowera Hiroshi Tachigami u intervjuu otkriva poslovne planove kompanije i potvrđuje da je Marubeni zainteresiran i za još neke investicije u Hrvatskoj, ponajviše gradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku.

Kakva ulaganja u europskom energetskom sektoru traži Marubeni?

– Marubeni traži ulaganja u energetske projekte u Europi. Naš je glavni cilj razvoj postojećih, ali i greenfield energetskih projekata u Europi, projekata obnovljivih izvora energije poput pučinskih vjetroelektrana u zapadnoj Europi. Trenutačno su potrebna nova ulaganja u brojnim europskim državama suočenim s problemom stabilnosti mreže, nastalim ponajprije zbog povećanja energije iz obnovljivih izvora poput tehnologije sunca ili vjetra, ali i zbog potrebe za zamjenom postojeće generacije elektrana koje su zbog regulative o zaštiti okoliša ili neefikasnosti u proizvodnji energije postale zastarjele. Marubeni razmatra više ulaganja/prilika za projekte diljem Europe, uključujući projekte stabilizacije mreže u Velikoj Britaniji i Rumunjskoj te, naravno, zamjenski projekt u Hrvatskoj s Plominom C.

Kakav je portfelj proizvodnje energije Marubenija u Europi i svijetu?

– Marubeni ima ulaganja u 51 projektu proizvodnje energije u 23 države s više od 35 GW ukupnog kapaciteta na globalnoj razini i ima portfelj diversificiranih sredstava proizvodnje u Europi (Velika Britanija i Portugal), s više od 3,5 GW bruto kapaciteta, u što su uključeni ugljen, solarna fotonaponska i kopnena postrojenja za proizvodnju iz energije vjetra u Portugalu te dva velika pučinska polja vjetroelektrana u Velikoj Britaniji. Globalno gledano, portfelj Marubenija još je diversificiraniji, uz elektrane koje kao izvore energije koriste ugljen, plin, LNG, vodu, naftu, geotermalne izvore, vjetar i sunce.

Što smatrate komparativnom prednošću projekta Plomina C u usporedbi sa sličnim projektima koji se trenutačno razvijaju u Europi?

– Plomin C projekt je ultrasuperkritične elektrane, čiji je energent ugljen, što je prepoznato kao vrhunska tehnologija za postizanje najbolje termalne efikasnosti (>45%) i koja ima manje utjecaja na okoliš. Elektrane na ugljen poput Plomina C mogu efikasno proizvoditi vrlo stabilnu energiju kao baznu, što je potrebno za stabilno funkcioniranje mreže. Plomin C također je vrlo važan projekt za Hrvatsku kada je riječ o energetskoj sigurnosti jer može doprinijeti promjeni stanja u Hrvatskoj, koja trenutačno od susjednih zemalja godišnje uveze oko 25% struje.

U Hrvatskoj se mnogo govorilo o budućnosti elektrana na ugljen. Kako Marubeni gleda na to pitanje?

– Elektrane na ugljen nužne su za stabilnu, pouzdanu i ekonomičnu opskrbu strujom u bilo kojoj regiji, a potrebne su i za stabilan rast gospodarstva države. To vrijedi i za druge europske države, poput Njemačke ili Poljske. Plomin C bit će spreman za izdvajanje i spremanje ugljikova dioksida (CCS), što znači da će biti moguće dodatno smanjiti emisije CO2 upotrebom CCS sustava kada on postane ekonomski i tehnički isplativ.

Vjerujete li da elektrane na ugljen mogu biti dugoročno kompetitivne na otvorenom energetskom tržištu?

– Vjerujemo. Ugljen se može dobaviti po nižoj cijeni i trebao bi biti kompetitivniji od elektrana na plin. Elektrane na plin kompetitivne su i u usporedbi s energetskim projektima obnovljivih izvora energije, kojima je i dalje potreban stabilan prihod koji jamči državni sustav zajamčenih cijena otkupa. Nadalje, ugljen se može vrlo stabilno dobavljati iz svih krajeva svijeta, a uobičajeni životni vijek elektrane na ugljen više je od 40 godina.

Plomin C mogao bi biti prvo greenfield ulaganje japanskih kompanija u Hrvatskoj. Očekujete li da će i druge kompanije slijediti Marubeni?

– Ovo je naša prva investicija u Hrvatskoj, no predviđamo da će biti više investicijskih prilika u Hrvatskoj. Marubeni je globalni developer/investitor i može osigurati financiranje projekta uključivanjem japanskih partnera i banaka. Koliko znamo, u Hrvatskoj ima još nekih prilika za ulaganje poput LNG projekta na otoku Krku i hidroelektrane Senj.

U hrvatskim medijima navodi se da postoji interes Marubenija za LNG projekt na otoku Krku. Je li to istina?

– Zanima nas ta mogućnost, no o tome se još mora raspravljati.

>> Royall Shell potvrdio interes za istraživanje nafte i plina u Jadranu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.