nadmašio ponudu ine

Čermak kupio OMV Hrvatska, transakcija vrijedna oko 100 mil. €

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Čermak kupio OMV Hrvatska, transakcija vrijedna oko 100 mil. €
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
01.02.2013.
u 14:56
Preuzimanjem OMV-a Čermak je nadmašio Inu, koja je također dala ponudu za kupnju OMV-ove 63 benzinske postaje na teritoriju RH
Pogledaj originalni članak

Tvrtka Crodux derivati umirovljenog generala Ivana Čermaka novi je vlasnik hrvatske podružnice austrijske naftne kompanije OMV. Čermakova tvrtka tako je preuzela 63 OMV-ove benzinske postaje na teritoriju Hrvatske, skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju i sve postojeće ugovore o opskrbi koje je austrijska tvrtka držala.

Na taj način završena je operacija povlačenja OMV-a s tržišta Hrvatske i BiH koja je trajala duže od godinu i pol. U tom razdoblju brojne domaće i strane kompanije spominjale su se kao mogući kupci OMV-ova lanca, no na kraju je bošnjačka podružnica prodana ruskom Gazpromjeftu, dok je Čermak dao najbolju ponudu za hrvatski dio. Iako vrijednost transakcije službeno nije otkrivena, neslužbeno se spekulira da će OMV prihodovati nešto manje od sto milijuna eura. Čermakov Crodux preuzimanje će financirati uz pomoć sindiciranog kredita poslovnih banaka u kojem, navodno, glavnu ulogu igra Privredna banka Zagreb. Za taj novac Čermak je kupio zasigurno najbolji i najefikasniji lanac benzinskih postaja u Hrvatskoj.

Naime, nijedna OMV-ova postaja nema manju godišnju prodaju od 2500 tona derivata – što se smatra optimumom za uspostavu logističkog sustava i održanje dobrog novčanog toka – a neke kompanijine stanice poput BP-a Vrata Jadrana pokraj Rijeke ili BP-a Slavonska avenija u Zagrebu spadaju među najprometnije postaje u Hrvatskoj s ukupnom godišnjom prodajom većom od sedam tisuća tona derivata. Također, OMV u zakupu posjeduje i skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju što će Croduxu omogućiti da uz niske logističke troškove uvozi derivate s mediteranskog tržišta. Zanimljivo, preuzimanje OMV-a drugi je Čermakov povratak na domaće maloprodajno tržište nafte. Austrijanci su na hrvatsko tržište i ušli prije više od deset godina kupnjom Čermakove tvrtke Crodux sa skladištem, šest benzinskih postaja i još desetak lokacija za gradnju novih. Dobiveni novac poslije je uložio u podizanje novog lanca Tifona koji je 2007. godine prodao mađarskom MOL-u.

Preuzimanjem OMV-a Čermak je nadmašio Inu, koja je također dala ponudu za kupnju OMV-a. Prema ranije objavljenim medijskim informacijama, Ina je za OMV-ove postaje u Hrvatskoj i BiH nudila 126 milijuna eura, otprilike trideset milijuna manje od inicijalne tražene cijene koju su Austrijanci postavili. Ipak, čak i da je Inina ponuda prihvaćena, teško je pretpostaviti bi li tu transakciju dopustila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

>>Šeici ulažu: Kuvajtski Q8 želi kupiti OMV-ove postaje u Hrvatskoj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

GL
glupkostup
16:00 01.02.2013.

Iz pouzdanih izvora saznao sam slijedece. 1 General kupuje OMV 2 General kupuje Dioki 3 General otpusta radnike u OMVu koji su radili za austrougarske okupatore. 4 General otpusta radnike u Diokiju, i zaposljava ih u OMV. 5 General prodaje nekretnine i postrojenja Diokija, te vraca kredit za OMV 6 General prodaje OMV i prebacuje 150 milja eura u Svicarsku Tko zna, zna

MR
mravac8
16:27 01.02.2013.

Bravo Čermak ! Todorić je milijuner, dolarski naravno, ubrzano grabi prema svojoj prvoj milijardi ..... vidim i ti si tu negdje. I ne čitaj ove postove jalnih forumaša. To su sve crveni.

Avatar Aristarh
Aristarh
15:13 01.02.2013.

Kapa dolje Generale hrvatski. Sokole naš. Od sada znam gdje punim gorivo; Na izlazu iz Varaždina. Na odmorištu u Sesvetama. Na spomenutim vratima jadrana i usput po potrebi oko Zagreba. Divio sam se uslugi na tim BP ali sad sam definitivno samo njihov.