Uspjeh

Rajčice beru od proljeća do Božića i sve prodaju

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Rajčice beru od proljeća do Božića i sve prodaju
01.08.2015.
u 17:00
Problema s tržištem nema ako imate veću proizvodnju i proizvode možete nuditi izvan njihove sezone, kaže Domagoj Hruška
Pogledaj originalni članak

Četiri mlada hrvatska poduzetnika osnovala su četiri tvrtke i zajedno pokrenula proizvodnju rajčica u Prelošćici, nedaleko od Siska. U prvoj sezoni u staklenicima su uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice, što je pet posto hrvatske potrošnje.

– Sve prodamo trgovačkim lancima u Hrvatskoj te nešto malo u inozemstvo. Problema s tržištem nemate ako imate veću proizvodnju, i ako možete ponuditi proizvode van njihove sezone – kazuje Zagrepčanin Domagoj Hruška, jedan od četiri partnera u projektu.

Proizvodnja je automatizirana i prilagodljiva vremenskim uvjetima na pritisak tipke računala, ili putem aplikacije mobitela. Računalo mjeri temperaturu u i izvan staklenika, osjeti količinu kiše i sukladno tome upravlja sustavom navodnjavanja i grijanja. Bumbare za oprašivanje kupuju u Nizozemskoj. Rajčice sade na supstratu kamene vune, beru dva mjeseca nakon sadnje. Berbe su od proljeća do Božića. U 2,6 hektara staklenika rade 23 radnika, a posao će se širiti. – Uložit ćemo 40 milijuna kuna, od čega je oko 55 posto iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD – kaže Hruška

>>U svojoj prvoj sezoni mladi poduzetnici uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice

>>Uzgojila već 40 vrsta rajčica – zelene tigrove, crvene zebre...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
damirtankovic
01:39 03.08.2015.

Spremite si taj paradajz znate kam! Nema ni mirisa, ni okusa a niti boje! Je.-le vas kamene vune, hidroponski uzgoji itd, kad je taj paradajz žnj kvalitete! Nikad taj paradjz ne bu ko onaj kaj je na zemljici rasel, bljak!